Hamilelikte susuzluk nasıl anlaşılır ve nasıl giderilir?

Hamilelikte susuz kalmayı önlemenin en kolay yolu bol miktarda su içmektir. Hamile kadınlardaki halsizliğin en önemli nedenlerinden bir tanesi susuz kalmaktır. Bu enerji düzeyinin düşmesine neden olur ve anne adayı kendisini yorgun hisseder. Bunu engellemek için her gün yeterli miktarda su tüketilmelidir.

hamileliktesusuzluknasilanalasilirvenasilgiderilir

- Susama: Genellikle çok farkedilmeyen ilk belirtidir. Susuyorsanız bunu asla gözardı etmeyin ve vücudunuzun çağrısına uyarak su için. Sıkça su içme rutinleri yaratın. Her saat başı bir bardak su için.

- Baş dönmesi: Ayakta dururken, eğilmişken bir anda baş dönmesi ya da göz kararması yaşanabilir. Bunun nedeni de, susuz kalmış vücuttaki kan basıncında düşüş yaşanmasıdır.

- Baş ağrısı: Susuz kalmış bir vücudun en belirgin göstergelerinden biri de baş ağrısı ya da migrendir. Bu nedenle bu tarz ağrılarla başa çıkmak için bol bol su içmelisiniz.

- İdrar rengi: Susuz kalmış bir vücutta idrar rengi koyulaşır ve ağır kokar.

Ayrıca ağız ve burun kuruluğu yaşanır, dudaklar çatlar, dil şişer. Hamile kadın sık sık mide bulantısı ve kusma yaşar. Kalp çarpıntısı, vücudun yorgun düşmesi, kurumuş bir cilt ve konsantrasyon eksikliği susuzluğun göstergelerindendir.

Hamilelikte susuzluk nasıl önlenir?

- Bir defasında çok fazla su içmeyin. Su tüketimini güne yayın. Bir defasında çok miktarda su içmek aynı zamanda böbrekler üzerinde de basınç yaratır. Bu nedenle tek bir seferde bardaklar dolusu su içmekten kaçının.

- Su hayatın iksiridir. Bu nedenle herhangi bir risk ya da yan etki yoktur. Ancak suyu çok hızlı ve yakın aralıklarla içmek sorun yaratabilir. İçilen her bir bardak su arasında en az bir saat ara vermeye çalışın.

- Her saat başı bir bardak (150-180 mililitre) su içmek, hamile bir kadının günlük su ihtiyacını karşılayacaktır.

- Eğer sade su içmekte zorlanıyorsanız, suya birkaç dilim limon, kavun ya da portakal dilimi atmayı deneyin.

- Çorba, meyve suları ya da buzlu içecekler gibi sıvılar da vücudun günlük su ihtiyacının karşılanması için gereklidir. Eğer saf su içmeyi sıkıcı buluyorsanız, bunları deneyebilirsiniz.

- Kafein içeren ürünlerden, işlenmiş meyve sularından ve sodalı içeceklerden kaçının. Bunlar idrar miktarını artıracaktır ve bu da susuzluğa neden olabilir.

- Aşırı terlemenize neden olacak aktivitelerden ve sıcak havada çok uzun süre dışarıda kalmaktan kaçının.

Ancak şu da unutulmamalı. Hamile annenin susuzluğu sürekli halde ise, yukarıdaki ipuçlarını uygulamakla birlikte, doktor tavsiyeleri mutlaka alınmalı.

Yaz aylarında hamilelik önerileri için tıklayın