Hamilelik ve hipertansiyon
Hamilelik döneminde bir anne adayının tansiyonu, her zamandakinden çok daha büyük önem kazanır. Bu dönemde anne adayının tansiyonu dalgalı bir seyir izler. Uzmanlar, bunun tespit edilmesi için hamilelik öncesi ya da hamileliğin hemen başındaki tansiyonu bilmenin çok önemli olduğuna vurgu yapıyor.
Hipertansiyonun iki türü vardır. Birincisi kronik hipertansiyondur ki, uzun dönemli bir etkisi vardır ve yüksek olasılıkla ilaç kullanımı gerektirir. İkinci tür ise, durumlara bağlı olarak gelişen hipertansiyondur. İşte hamilelik de bu durumlardan bir tanesi. Bu dönemde, tansiyonunuzun yükseldiğini gözlemleyebilirsiniz. Buna "hamilelik tansiyonu" adı verilir. Bir başka durum ise ellerde, ayaklarda ya da yüzde şişkinliklere neden olan pre-eklempsidir. Aslında bu da bir yüksek tansiyon türüdür.
Hamilelik dönemindeki hipertansiyon bebeği de etkileyebilir. Çünkü hipertansiyon plesentaya kan akışını yavaşlatır, bu da bebeğe ulaşan vitamin ve minerallerin ve oksijenin azalmasını doğurur. Bunun sonucu olarak bebeğin büyümesi yavaşlar.
Hipertansiyonun belirtileri
Hamilelik döneminde artan hipertansiyonun bazı belirtileri var. Örneğin, yüksek tansiyonun böbreklerinize uyguladığı baskı nedeniyle vücudunuz fazla su tutmaya başlayabilir ve bu nedenle hızlı kilo alabilirsiniz. Bu hızlı kilo alma genellikle şişkinliklerle de kendini gösterir. Bu şişlik genellikle parmaklar, yüz ve bileklerin hemen üzerinde fark edilir. Böbreklerin düzgün çalışmamasının sonucu olarak proteinler idrara karışır. Aşırı baş ağrısı, görmede bulanıklık ya da karnın üst kısmındaki ağrılar hamilelik sırasında yüksek tansiyonun geliştiğinin diğer işaretleridir.
Bir anne adayının kendisini bu anlamda takibe alması çok önemli. Çünkü sadece anne adayı kendi vücudu için neyin "normal" olduğunu bilecektir. "Normal" bilindiği sürece, "anormallik" de hemen fark edilecektir. Hipertansiyon işaretlerinden birinin görülmesi durumunda hemen doktora başvurmak gerekir. Peki anne adayları hipertansiyon belirtisi olarak nelere dikkat edecek?
Vücuttaki şişkinlikler
Hamilelik sırasında çoğu kadınlar özellikle ayaklarında şişlik yaşar. Ancak yüzde, ellerde ya da sabahın erken saatlerinde ayaklardaki şişkinlikler mutlaka doktora bildirilmeli. Anne adaylar her sabah şu kontrolleri yapmalı:
- Aynada yüzünüzü kontrol edin. Özellikle göz ve burun çevresine bakın.
- Ayakkabılarınız ve yüzüklerinin oluyor mu? Parmağınızla ayak bileğinize bastırın ve birkaç saniye tutun. Parmağınızı çekin ve iz kalıp kalmadığını kontrol edin. Eğer alan basılı kaldıysa, normal halini alması ne kadar sürdür?
- Aynada kendinize baktıktan sonra, son 24 saat içinde yediklerinizi düşünün ve bunlar arasında su tutmanıza neden olacak bir şey olup olmadığını hatırlayın. Patates cipsi, işlenmiş etler, Çin yemeği ve patlamış mısır gibi yiyecekler fazla miktarda tuz taşırlar ve normalden daha fazla şişkinlik yaşamanıza neden olabilirler.
Baş ağrıları
Hamilelik sırasındaki baş ağrılarının çoğunluğu yüksek tansiyon işareti değildir. Çok okumaktan, stresten, yemek yememekten ya da yakın çalışmaktan baş ağrısı yaşayabilirsiniz. Ancak baş ağrıları doktorunuz tarafından verilen basit bir ağrı kesici ile yok olmuyorsa endişe etmek gerekebilir. Bu ve şiddetli baş ağrıları hemen doktora iletilmeli.
Görmede bozukluk
Hamilelikteki yüksek tansiyon zaman zaman görme bozukluklarına da neden olabilir. Bir anda görmenin bulanıklaşması ya da "noktalar" görmeye başlamak soruna işaret edebilir ve bu durum hemen doktora iletilmeli.
Mide ağrıları
Karın bölgesinin sağ üst kısmında oluşacak ağrılar da önemli bir sorunun işareti olabilir. Çünkü yüksek tansiyon ile akciğerler şişebilir. Bu da karın bölgesinin sağ üst kısmında, yani akciğer bölgesinde hissedilecek ağrılar mutlaka doktora bildirilmeli.
Karın krampları ve kanama
Şiddetli ağrı ve vajinal kanama ciddi bir soruna işaret edebilir. Bu tarz bir sorun yaşanırsa hemen doktora başvurulmalı.
Anne ve bebeğin incelenmesi
Hamilelik dönemindeki hipertansiyon hem anneyi hem de bebeği etkileyebilir ve bu nedenle doktorlar periyodik olarak anne ve bebeğin gelişimini inceleme kararı alabilirler. Bu çerçevede, fetüsün hareketleri sayılır. Bu teknik için anne bebeğinin günde kaç kez hareket ettiğini sayar ve bu günde birkaç kez yapılıyor. Bebeğin hareketliliği onun iyi olduğunun göstergesidir. Aynı zamanda ultrason ya da sonogram tetkikleri de yapılabilir. Bu tetkiklerle bebeğin boyutların hamilelik haftasına uygun olup olmadığı kontrol edilir. Aynı zamanda plesentada yeterince su olup olmadığı da incelenir. Son bir test ise, "nonstress" testidir. Bu test ile bebeğin kalp atış oranı izlenir.
Hamilelikte aşırı kilo ve yüksek tansiyon başlıklı içerik için tıklayın