Hamilelik İzni Yeni Yasası

Hamilelik İzni Çalışan Kadın Yeni Yasa

Kadın çalışanların hamilelik dönemi ve doğum sonrası 4857 s. İş Kanunu ile tanınan pek çok yasal hakkı bulunmaktadır. Ancak bu hakların neler olduğu çoğu zaman tam bilinmemekte veya yanlış bilinmektedir.

Kadını çalışanın gebeliğinin başladığı tarihten itibaren doğumdan sonraki ilk sekiz haftalık (çoğul gebelik halinde ise ilk on haftalık) süreye kadar olan gebelik ve analık haliyle ilgili rahatsızlık ve özürlülük halleri analık hali olarak kabul edilir.

Çoğu zaman kadın çalışanlar bu belirttiğim sürelerden sonra yeni doğmuş bebeklerine daha iyi bakabilmek için ayrıca izin kullanmak istemektedirler. Bu durumda isteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından (veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden) sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.

Ayrıca bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında da dikkate alınmaz. Doğum izninin bittiği tarihte işverene verilecek bir dilekçe ile kadın 6 aylık ücretsiz izin hakkını kullandığını bildirdikten sonra

Kadın çalışanların doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam onaltı haftalık süre içerisinde çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde doğumdan önce çalıştırılmayacak sekiz haftalık süreye iki hafta süre daha eklenir.