Hamilelik çatlakları ile nasıl başa çıkılır?

Hamilelik bir kadının hayatında en önemli dönemlerinden biridir. Ancak bebek sahibi olmanın çok da hoşnut olunmayan tek bir yanı var. O da, hamile kadınların %75-90'ında hamileliğin ikinci yarısı ortaya çıkan gebelik çatlaklarıdır. Gebelik çatlaklarının anne ve bebek sağlığı için hiçbir zararı yok, ancak anne adaylarında endişeye neden olabilirler. Gebelik çatlakları annenin ten rengine bağlı olarak pembe, mor ya da kahverengi renklerde ortaya çıkar. Bu izler karın, kalça, göğüs ve kollarda vücut yağının toplandığı bölgelerde görülür.

hamileik-catlaklari

Gebelik çatlaklarının ortaya çıkış nedeni hamilelik sırasında hızla alınan kilolardır. Kilo arttıkça, vücudun şeklini ve sıkılığını sağlayan ciltteki kolajen ve elastin tabakalarında kırılmalar yaşanır. Cildin altında bulunan iç deri tabakası esnemeden ve artan kortizon seviyesinden dolayı zayıflar. Bu katmanların aralarının açılması ve derinin esnemesi vücutta yara algısı oluşturur; bu yaraların kapanması için kolajen aşırı üretilince çatlaklar meydana gelir.

Doğum izleriyle mücadele

Bu izleri tedavi etmek için bir yol yoktur. Cilt altında oluşan bu yara süreci geri dönüştürülemez ancak izler zamanla azalacak, solacak ve zaman içinde neredeyse yok olacaktır. Bu izlerin iyileşmesi için steroid ve benzeri maddeleri içeren kremler, hamileliğin özellikle ilk üç ayında kesinlikle kullanılmamalı. İzlerin yok edilmesi için estetik operasyon yöntemleri kullanılabilir ancak bunlar hem pahalı, hem de sonuçlar kişiden kişiye farklılık gösterir.

Hamile bir anne adayının ne kadar doğum izi geliştireceğinde ırsi etkenler de önemli, ancak aynı oranda cilt yapısı ve tüketilen gıdalar izlerin ciddiyeti konusunda belirleyicidir. Yeterince su alan sağlıklı ciltler daha kolay esneyebilir, o nedenle bol bol su tüketmek, C-E vitamini, çinko ve kolajen bileşeni olan silis içeren gıdalar tüketmek anne adaylarına yararlı etkiler sağlayacaktır.

Losyonlar, kremler ve diğer tropikal yöntemler deri altına ulaşmayacak ancak gebelik çatlaklarının kuruluğunu ve kaşıntısını gidermeye yardımcı olacaklardır. Cildi mümkün olduğunca nemli tutmak hissedilecek rahatsızlığı mümkün olduğunca azaltır. Ayrıca oluşmaya başladığı andan itibaren gebelik çatlakları tedavi edilmeye başlanırsa oluşumları belirgin oranda azalabilir. Besleyici özelliği fazla olan buğday tohumu yağı gibi doğal bileşenler, jojoba ya da E vitamini, çatlakların iyileşmesine yardımcı olacağı gibi, zarar görmüş alandaki kan dolaşımı da arttırır. Bu da iyileşme sürecine yardımcı olur.