Hamileliği kolaylaştıran bitkiler

Günümüzde bitkiler kadınların günlük hayatlarında da destek amacıyla kullandıkları ürünler haline geldi. Hamilelikte bu destek sürdürülebilir ancak hangilerinin seçileceği konusuna dikkat etmek gerekli.

Hamile kadınlar tarafından kullanılan bitkilerin birçoğu ekstra beslenme için önemli. Bazı bitkilerin ise rahmi doğuma hazırlayıcı ya da mide bulantısını önlemeye yaradığı biliniyor. Peki bu dönemde kullanılması güvenli olduğuna inanılan bitkiler neler?

hamilelik-doneminde-yararli-bitkiler

Zencefil: Zencefilin sindirim sistemini rahatlattığı ve özellikle mide bulantısına iyi geldiği klinik olarak kanıtlanmış durumda. Zencefil çeşitli şekillerde tüketilebilir. O nedenle mide bulantısı yaşayan hamile kadınlar kendilerine hangisinin iyi geldiğini tespit etmek için bunları denemeli. Zencefilli şekerler hemen tüm anneler için uygun olacaktır. Zencefilin tadını beğenmeyen anne adayları 250 miligramlık kapsülleri deneyebilir. Ancak kapsüller günde 4 adetten fazla olmamalı. Zencefilin soğuk algınlığı ve boğaz ağrısına iyi geldiği de unutulmamalı.

Isırgan otu: Isırgan otu kalsiyum, demir, karoten ve C vitami bakımından bir hayli zengindir. Hamilelik sırasında çay olarak tüketilmesi halinde bu bitki hem anne adayının hem de bebeğin sağlığına katkı yapacaktır. Hem hamilelik sırasında hem de doğum sonrasında rahatlıkla kullanılabilir.

Ahududu : Ahududu kalsiyum, demir ve B vitamini açısından oldukça zengindir. Ahududunun ayrıca hamilelikte rahim üzerinde olumlu katkı yapan kimyasallara sahip olduğu da biliniyor. Bu kimyasallar rahim duvarını güçlendiriyor, kasların gevşemesine yardımcı oluyor ve rahmin daha etkili kasılması sayesinde doğumun kolay ve hızlı olmasına yardımcı oluyor. Ahududu çayı doğum sonrası da kullanılabilir, çünkü yeni anneyi desteklemeyi sürdürecektir.

Keklik üzümü: Keklik üzümünün de ahududu benzeri bir etkisi vardır. Rahimin doğuma hazırlanmasına yardımcı olur. Keklik üzümü de hamilelik boyunca kullanılablir ve genellikle çay olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Keklik üzümünün, düşük riskini azalttığı da belirtiliyor.

Melis otu: Bu bitki hamilelikte en etkili olanlar arasında. Yatıştırıcı ve gerginliği azaltıcı bir etki yaratan melis otu, aynı zamanda sindirimi de kolaylaştırır. Anne adayları melis otunun kendisini rahatlattığını görecektir. Aynı zamanda tadı her türlü bitki çayını daha içilebilir hale getirecektir. Hamilelik sırasında tansiyon yüksekliği başgösterirse, tansiyonun normalleşmesine de yardımcı olur.

Yulaf sapı: Yulaf sapı özellikle magnezyum ve kalsiyum bakımından zengindir. Bu iki mineral de hamilelikte ihtiyaç duyulan minerallerdir. Aynı zamanda hamile kadınları sakinleştirdiği bilinen yulaf sapı, çay olarak tüketilebilir.

Karahindiba kökü ya da yaprağı: Karahindiba birçok konuda etkili bir bitkidir. Hem kökü hem de yaprakları çay olarak tüketilebilir. Yapraklarının böbrek fonksiyonlarını kuvvetlendirdiği ve vücuttaki fazla suyun atılmasını kolaylaştırdığı biliniyor. Sindirim sistemine yardımcı olduğu gibi aynı zamanda hamilelikle ihtiyaç duyulan demir üretimini de artıracaktır.

Dulavratotu kökü: Dulavratotu da farklı nedenlerle tüketilebilecek bir bitkidir. Mineral açısından zengin olan bitki çorbalarda ya da haşlama olarak tüketilebilir. Dulavratotunun karaciğer ve boşaltım sistemini güçlendirdiği bilinir. Hamilelikte ise kan şekerini dengelemesi açısından kullanılır.

Ancak hamilelik çok özel bir durum olduğundan, anne adayları doğal takviyeler kullanmadan önce bazı sorulara yanıt vermeli.

1- Bu takviyeye gerçekten ihtiyacım var mı?

2- Bu takviyenin yerine kullanabileceğim birşey var mı?

3- Hamilelik ve emzirme sırasında doğal takviyeler hakkında yeterli bilgi aldım mı?

4- Bu tarz takviyelerin olası yan etkileri konusunda tam olarak bilgilendim mi?