Astım hamileliği etkiler mi?
Astım ve hamilelik arasında doğrudan bir ilişki olmasa da bu dönemde dikkat edilmesi gerekenler var.
Son dönemde grip hastalığının yaygınlaşmasıyla birlikte gündeme gelen anne-çocuk sağlığına ilişkin bir endişe de astım hastası annelerin hamileliklerini nasıl geçirecekleri. Tabii ki anne adaylarının ilk düşündükleri konu, astımın anne karnındaki bebeği etkileyip etkilemeyeceği.
Basit bir anlatımla, ciğerlerin vücuda yeterli oksijen gönderememesi olarak tanımlanabilecek astım, anne karnındaki bebek için tehlikeli olabilir. Bu tehlike özellikle astımın uygun şekilde kontrol altında tutulmadığı sancı dönemi ve doğum sırasında geçerli. Astım iyi şekilde yönetilir ve kontrol altında tutulursa, anne karnındaki bebek için bir risk oluşturmuyor.
Astım ile anne ve bebek sağlığı arasındaki bir diğer merak edilen nokta ise, hastalığın emzirme için sorun yaratıp yaratmadığı.
Aslında tüm ilaçlarda olduğu gibi bazı astım ilaçları, küçük oranlarda da olsa anne sütüne geçebilir.
Eğer anne için uygun doz kullanılıyorsa, bebeğin anne sütünden alacağı ilaç miktarı hiçbir sorun yaratmayacaktır.
Belki de yanıt bekleyen en kritik soru, astımın bebeğe geçip geçmeyeceği. Astıma yatkınlık ırsidir. Yani astım hastası bir anne ya da babanın çocuğunun, hastalığı olmayan anne ve babanın çocuğuna göre astım olma olasılığı daha yüksektir. Ayrıca, kuvvetli astım hastası olan bir annenin çocuğu, büyük olasılıkla hastalığı daha hafif geçirecektir. Aslında en önemlisi şu: Astım günümüzde güvenli ilaçlarla kontrol altında tutulabildiğinden, bebeğin olabileceği endişesi, çocuk sahibi olma konusunda caydırıcı olmamalı.