Ahududu çayı doğumu kolaylaştırır mı?
Bazı bitki çaylarının rahatlatıcı ve gevşetici etkisinin hamilelik sırasındaki stres ve endişeyi azaltıcı etkisi olduğu biliniyor. Peki, kırmızı ahududu yaprağının çayının doğumu kolaylaştırdığı iddiaları ne kadar doğru? Yanıtı yazımızda...
Tarihi 1500'lü yıllara dayanan kırmızı ahududu yaprağı çayı yüzyıllardır Avrupa, Çin ve Amerika kıtasında yaygın olarak kullanılıyor. Bu popüler bitki çayı, özellikle hamile kadınlar arasında "süper bitki" olarak biliniyor. Ahududu yaprağı çayının hamilelik sırasında sıkça görülen mide bulantısı ve bacak kramplarına iyi geldiğine dikkat çekiliyor.
Ahududu yaprağı çayı kalsiyum, demir ve B vitamini açısından oldukça güçlü ve tüm bu mineraller hamilelikte oldukça önemli. Bitkinin aynı zamanda anne rahmini doğrudan etkileyen olumlu etkileri olduğu da öne sürülüyor. Ahududu yaprağı çayının, rahim duvarını ve kasları güçlendirdiği, bu nedenle de rahmin daha etkili kasılması nedeniyle doğumun çok daha kolay ve hızlı olduğu belirtiliyor.
Ünlü tıp dergisi Lancet'e bir makale yazan doktor Violet Russel, "Yıllardır hamile anne adaylarına bu çayı kullanmalarını tavsiye ediyorum. Çünkü birçok vakada doğum kasların kolay kasılıp gevşemesi nedeniyle çok kolay oluyor" ifadelerini kullanıyor.
Hatta bazı annelerin doğum sırasında dahi ahududu yaprağı çayı tükettiği ya da bu çaydan yapılan donmuş buzları emdiği biliniyor. Bu çayın plasentanın daha kolay ayrılmasına yardımcı olduğu belirtiliyor. Bir başka olumlu etkisi ise, anne sütünün çok daha zenginleştirilmesi. Bu nedenle doğum sonrası birçok anne ahududu yaprağı çayını tüketmeyi sürdürüyor.
Şu an için ahududu yaprağı çayının etkilerini istatistiksel olarak doğrulayacak yeterli sayıda araştırma bulunmuyor. Ancak kadınların ve sağlık profesyonellerinin artan oranda bitkinin öneminin farkına varmasıyla ahududu yaprağı çayının popülerliği artmaya devam edecek. Kısacası hamilelik sırasında bu bitkiyi mutlaka dolabınızda bulundurmalısınız.
Hamilelik döneminde diğer hangi içecekler faydalı öğrenmek için tıklayın