Mutfakta Doğru Baharat Kullanımı

Mutfakta kullandığımız baharatları, gerçekten doğru kullanıyor muyuz? Hangi baharat hangi yemeğe daha çok yakışır biliyor muyuz? Gelin bu şifa deposu baharatları birlikte inceleyelim:

Biberiye: Diğer adı kuşdili olan biberiye birçok tarifin lezzet tamamlayıcısıdır. Balık buğulama, sotelenmiş et ve etli türlülerde yemeğe iştah açan bir tat katar. Balık ve et yemeklerinizde kullanabilirsiniz.

Çörekotu: Hamur işlerinin favori baharatıdır. Çörek, pide, sandviç, kek ve kurabiyelerde sıklıkla kullanılır. Hazırlayacağınız hamur işlerinizde çörek otuyla lezzetine lezzet katabilirsiniz.

Defne yaprağı: Sebze çorbaları, et yemekleri ve fırında balık tariflerinde hoş kokusuyla yemeklere çekici bir tat katar. Sebzelerden patatesle yapılan tariflerle de uyumludur. Yemeklere baskın bir tat vermemesi için oran olarak az miktarda kullanmalısınız.

Fesleğen: Fesleğen verdiği aroma açısından kekiğe çok benzer. Soslu yemeklerde sosa katıldığında lezzetli bir tamamlayıcıdır. Domates sosları, omletler, çorbalar, lahanayla yapılan yemekler ve özellikle salatalarınızda mutlaka yer almalı.

Hardal: Genellikle toz halinde ve yemeklerin üzerine serpilerek kullanılır. Farklı bir yöntem olarak tohumları dövülerek ve zeytinyağında bekletilerek de kullanılabilinir. Makarna ve et soslarıyla hayli uyumlu bir baharattır.

Hindistan cevizi: Ağırlıklı olarak tatlılarda kullanılan Hindistan cevizini toz halde patates püresinde veya sebze pürelerinizde kullanabilirsiniz.

Kakule: Diğer baharatlar gibi tariflerde çok sık yer almaz. Bazı kek tariflerinde ve ekmeklerde tercih edilir. Türk kahvesi severler için önerimiz kahvelerini bir de kakuleyle denemeleri.

Karabiber: Sofralarımızın en yaygın kullanılan baharatıdır. Hemen hemen tüm yemeklerle uyumludur. Yaygın olarak et yemeklerinde tercih edilse de sebze türlülerinin, balık, pilav, salata ve tuzlu hamur işlerinin vazgeçilmezidir. Karabiberi diğer baharatlardan ayıran özelliği tarifiniz pişerken ya da piştikten sonra kullanabilmeniz.

Kekik: Bonfile, av eti, pizza ve spagetti soslarının kahramanıdır. Kekiği genellikle tarifinizi pişirirken az miktarda kullanmanız önerilir. Yemeğin tadını bastıracak kuvvetli bir aroması olduğundan az miktarda kullanmanızı öneriyoruz.

Kırmızıbiber: Ülkemizde Maraş ve Antep dolaylarında yetiştirilen yağlı ve soslu yemeklerin yoğun baharatıdır. Yine domates, salça kullanılan gulaş, tas kebabı ve soslarda tercihinize göre acı ya da tatlısını kullanabilirsiniz.

Kişniş: Dolmalar, soğanlı yemekler, şarküteri ürünleri, ekmekler, hamur işleri ve evde yapılan bisküvilerde tercih edilen bir baharattır. Sebze yemeklerinizde de gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Kişnişin tohumlu sebzelerin ve unlu mamullerin hazmını kolaylaştırdığını söyleyebiliriz.

Nane: Çorbalar, yoğurtlu soslar (haydari, cacık), evde hazırlanan kış çayları, ev limonatası, dolmalar naneyle uyumlu yiyecek ve içeceklerdir. Etle çok uyumlu olduğu söylenemez o yüzden et yemeklerinizde tercih etmemeniz daha iyi olur.

Rezene: Izgara etlerde, çorbalarda, tavuk yemeklerinde ve konservelerde kullanılan güçlü bir tada sahip baharattır. Bağırsakları hızlı çalıştırma etkisinden dolayı diyet yapan hanımların kaynatıp içmeyi tercih ettiği rezeneyi uygun tariflerinizde kullanmadan önce kısa bir süre kavurmanızı öneririz.

Safran: Baharatlar içerisinde en pahalı olan safrandır. Bu yüzden yemeklerde az miktarda kullanılır. Pilav, risotto, işkembe çorbası, balık çorbaları ve tatlılardan zerde de tercih edilir. Safranlı pilav yapmak istediğinizde bir miktar sütle safranı karıştırıp kullanmanız daha iyi bir sonuç almanıza yardımcı olacaktır.

Susam: Hamur işlerinin büyük bir kısmında tercih edilir. Hamur işlerinde süsleme amacıyla kullanılırken lezzet artırıcı özelliği de vardır. Susamı yağsız tavada hafif kavurarak bir kavanoza doldurun. Bu yöntemle uzun süre muhafaza edebileceğiniz susamınız hazır ve elinizin altında olur.

Tarçın: Genellikle sütlü tatlıların, meyveli tartların, sütlü içeceklerin ve kompostoların en gözde baharatıdır. Tarçın bol kullanıldığında aromasının tadına varabileceğiniz tek baharattır. O yüzden tadını seviyorsanız bol ölçekli kullanabilirsiniz.

Yenibahar: Tüm dolma çeşitlerinin en çok tercih ettiği baharattır. Bütün etli ve zeytinyağlı dolmalarınızda mutlaka yenibahara yer vermelisiniz.

Zencefil: Yemeklerde ve tatlılarda kullanılır. Balık tariflerinde tuz yerine bir miktar zencefil kullanıldığı bilinmektedir. Kuru pasta ve kurabiyelerde az miktarda kullanıldığında farklı bir tat yakalanmasını sağlar.

Aman dikkat!

• Dolmalarınızda taze baharat kullanırken hazırladığınız dolma içi soğuduktan sonra baharat ekleyin. Sıcakken eklerseniz baharat kararmış siyah lekeler şeklinde görülür.

• Baharatlarınızı saklarken uzun süreli bir muhafaza için baharat kavanozlarınıza güneş almayan raflarda yer açın.

• Baharat satın alırken bildiğiniz güvendiğiniz ürünler tercih edin.

• Baharatınız bir süredir bekliyorsa taze mi bayat mı olduğunu anlamak için bir miktarını tavada 3-4 dakika ısıtın. Duman çıkarıp yağlarını salmaya başlıyorsa hala tazedir.

Baharatları yemeğin en başında eklemeyin. Yoksa kokuları değişip ağırlaşabilir. En sonunda da eklemeyin. Bu kez yeterince aromasını vermez. Fakat yemeği indirmeye 10 dakika kala eklerseniz aromalar doğru miktarda yemeğe geçecektir.