Hangi patatesi hangi yemekte kullanmalısınız?

Patates her ne kadar "mütevazi" bir ürün olsa da, her patates kızartmada ya da salatada iyi gitmeyebilir. Peki hangi patates türünü, ne şekilde kullanmak gerek? İşte ipuçları...

Fırında patates, püre halinde patates, haşlanmış patates ya da kızartılmış patates.

Nasıl pişirirseniz pişirin patates en sevilen yiyecekler arasında yer alır.

Ancak patatesten en fazla lezzeti alabilmek için, pişirme türüne uygun patatesi seçmek gerek.

Patates yemek çeşitleri saymakla bitmeyeceği gibi patatesin çeşitleri yüzlerce... Sarı, kahverengi, mor ya da kırmızı kabuklu patateslerin farklı kimyasal yapıları bulunuyor.

patates-yemek-cesitleri

Gıda bilimciler patatesi ikiye ayırıyor. Unumsu ve mumlu patatesler. Unumsu patatesler piştiğinde ağızda kuru ve kum tanesi gibi bir tat bırakır. Bu patateslerde nişasta oranı %22'ye kadar çıkar. Bu tür patatesin en tanınmışı sarı patatestir ve kızartma için en uygun patatestir. Az su içerir, dolayısıyla kızgın yağa girdiğinde dış yüzeyinde kabuk oluşmadan önce içindeki su buharlaşır. Nişasta moleküllerinin fazla olması hem dış kabuğun oluşmasını hem de yağın iç kısma nüfuz etmemesini sağlayarak kızartmaya çıtır çıtır özellik katar. Bu tür patatesler püre ve fırında pişirmek için de en uygun olanlarıdır. Ancak suda haşladıklarında dağılırlar. Haşlama için en uygun patates mumlu patates diye anılan patatestir. Bunların kabuğu ince ve içi suludur. Nişasta oranı %16 dolayındadır ve haşlandığında şeklini korur.

patates-cesitleri

Unumsu patatesteki nişasta yapısı, mumlu patateslerden 12 derece daha düşük ısıda parçalanmaya başlar.

Özel yemekler pişirirken patates hakkındaki bu bilgiler, yemeğin başarı olasılığını yükseltecektir.