Ihlamur çayı nasıl demlenir?

d5e814fe919247a8a1dcd27a1967a3af

Ihlamurun faydaları saymakla bitmez. Ihlamur çayının içimi herkese güzel gelmeyebilir ama faydası çok fazladır. Kış ayları geldiğinde soğuk algınlığı ve grip insanlarda görülmeye başlar. İşte bu soğuk algınlığının ve gribin en büyük düşmanı ıhlamurdur. Ihlamurun soğuk algınlığı ve grip üzerindeki etkileri herkes tarafından bilinmektedir. Bu yazımızda sizlere ıhlamurun özeliklerinden bahsediyoruz.

Bitki çayı nasıl hazırlanır?

Ihlamurun Özelikleri

Anadolu’da çeşitli ıhlamur ağacı türleri vardır. Bu türlerden, tedavi amaçlı kullanılan ikisi, özellikle kuzey Anadolu dağlarında yetişir. Bunlar, küçük yapraklı ıhlamur(Tilia cordata) ve büyük yapraklı ıhlamur(Tilia platyhyllos) türleridir. Bu türlerin dışındakilerin tedavi edici özelliği daha zayıftır.

Boyları 20-30 metreye kadar ulaşabilir. Büyüklüğü 5-10 cmarasında değişen yaprakları genellikle yürek şeklinde ve çarpık, kenarları dişli ve uzun saplıdır. Sarkık çiçek demetleri sarımsı bir renge ve karakteristik bir kokuya sahiptir. Çok geç açan bu çiçekler (Haziran-Temmuz) kurutularak çay gibi içilir.

Ihlamur Nasıl Toplanır Nasıl Saklanabilir

Çiçeklenmeden sonraki en geç dördüncü güne kadar, çiçekler ve çiçek sapındaki uzun yapraklar, öğlen saatlerinde toplanmalıdır. Bu koşullarda toplanan çiçek ve yapraklar etkinliklerinin doruğuna ulaşmışlardır. Büyük eleklerin üstüne serilerek, gölgede kurutulmalıdır. Kuruduktan sonra ince kıyılıp, hava almayan kaplarda saklanır. Aksi halde kokusunu ve etkinliğini yitirir. Ülkemizde ıhlamur, bütün olarak ve açıkta satışa sunulur. Bu uygulama tümüyle yanlıştır. Ihlamur bitkisi temmuz ve ağustos aylarında toplanarak kurutulur. Etkinliği ve kokusunu kaybetmemesi için hava almayacak şekilde muhafaza edilmelidir.

Ihlamurun Yan Etkileri

Bilinen hiçbir yan etkisi yoktur. Ama, her şeyde olduğu gibi, ıhlamur çayı içiminde de ölçüsüzce davranılmamalıdır.

Ihlamurun ve Ihlamur Çayının Faydaları

Ihlamur; Grip ve nezlede vücudun direncini artırır, yakalanma riskini azaltır. Ihlamurun faydası soğuk havalarda doğal bir koruyucu işlev görmesidir. Tek içildiği gibi diğer benzer bitkilerle karışım yapılarak da içilebilir.

Ihlamur; Terletici ve ateş düşürücü etkisi vardır. Vücut ısısını yükseltir ve enfeksiyonlara karşı savaşmak için vücudun bağışıklık sistemine yardımcı olur.

Ihlamur; Mafsal iltihabı, Romatizma, Karaciğer iltihabı, Hipertansiyon, Selülit, Grip, Öksürük, Ihlamur;Terlemeyi başlatıcı özelliğinden dolayı ateşli ve soğuk algınlığında çok etkilidir. Hazmettirici, Balgam söktürücü, Nezle Spazm, Migren, Hafif uykusuzluklarda, genel direnci artırır. Damar tıkanıklığına, Ihlamur;Damar sertliğine ve Selülit’e de iyi gelir. Uyutur.

Ihlamurdaki  flavonoitler iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir. Bazı bileşenleri de boğazı yumuşatarak tahrişi önler ve soğuk algınlığı şikâyetlerini hafifletir.

Ihlamur; Almanya Sağlık Bakanlığının bitkisel preparatların hazırlanması ve ruhsatlandırılmasından sorumlu E komisyonu ıhlamur çiçeğinin soğuk algınlığı ve kuru öksürüğe karşı kullanımına onay vermiştir.

Ihlamur; Bronşit içinde kullanılabilir. Öksürük kesici ve  göğüs yumuşatıcıdır.

Ihlamur; Antispasmodic etkisiyle kas kasılmalarını azaltmaya yardımcı olur.

Ihlamur; Stres ve anksiyeteyi azaltmak için ıhlamur çayı denenebilir. Ihlamurdaki farnesol maddesi yatıştırıcı etkiye sahiptir.

Ihlamur Nasıl Demlenir?

Ihlamur Nasıl Kaynatılır – Ihlamur Nasıl Demlenir

Ihlamur çay gibi demlenir. Bir tutam ıhlamurun üzerine yeteri miktarda sıcak su eklenip 5 dakika bekletilir. (Ihlamuru ocakta kaynatmayın) Dilerseniz içine limon yada tarçın çubuğu koyarakta içebilirsiniz.

Ihlamur çayı: Terletici olarak, 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendikten sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

Ihlamur Nasıl Kullanılır

1 bardak su kaynatılır. 1 tutam ıhlamur çiçeği konur. 10 dakika bekletilir. Günde 2-4 bardak içilir. İçindeki saponin maddesi sebebiyle balgam söktürücü ve göğsü yumuşatıcıdır.

Eşit miktarda ıhlamur,mürver çiçeği, papatya, karıştırılır. 2 tatlı kaşığı 2 su bardağı kaynatılan suya atılır. 1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika dinlendirilir. Sıcak olarak 1 çay bardağı içilir.

Ihlamur, Kuşburnu, Papatya, Nane ve Hatmi, eşit oranda, ince kıyılmış olarak karıştırılır. 1 tatlı kaşığı dolusu ince kıyılmış bitki, 1 bardak kaynatılmış suya atılır.1-2 dakika kaynatılır. 5-10 dakika demlendirilir. Sonra süzülür. Biraz bal ile tatlandırılarak, sıcak içilmelidir.

Ihlamur çiçekleri ve portakal yaprakları kaynatılıp çay gibi içilirse sinir hastalıklarında, öksürük, yaralar, migren ve sinirsel kusmalara faydalıdır.

Ihlamur mide salgısını arttırarak hazmı kolaylaştırır. İçine süzme bal ve süt ile karıştırılırsa mide ülserine iyi gelir.

Kabuklar kaynatıldığı zaman, safra salgısını uyararak, hazımsızlık vakalarında iyileşme sağlar. Yarım avuç dövülmüş ağaç kabuğunu bir litre kaynayan suya atın. 2-3 dakika kaynatın. 5-10 dakika dinlendirin. Günde bir fincan için. Dıştan yanıklara karşı suyunu pansuman olarak kullanılır. Kabuklarda müsilaj maddesi taşıdıklarından hafif müshildirler.

4 bardak suya 40 gr ıhlamur ağacı kabukları, yaprak ve çiçekleri konur. Su 1,5 bardak kalana kadar kaynatılır. Yemek aralarında 1 fincan soğuk ve sıcak olarak içilir 10- 20 günlük kürler yapılır.2-4 yıl devam edilir.

Saç dökülmesini önlemek için ıhlamur suyu ile masaj yapılır.

Burkulma ve ezilmeden dolayı olan ağrılar da ıhlamur pansumanı yapılır.

Baş ağrısı için ıhlamur çiçeği, lavanta çiçeği, melisa, kediotu kökü, eşit olarak karıştırılır. Bir bardak kaynar suya bir tutam konur 5 dakika demlenir günde 1 kere bir fincan içilir.

Yaprakları zeytinyağı ile birlikte dövülerek elde edilen merhemi deri üstü yaralarına, yanıklarına, enfeksiyonlarına sürerek çabuk iyileşmesi sağlanır.

Hangi çay neye iyi geliyor?