Yazın yaklaşmasıyla vücuttaki toksik maddeleri atmanın en iyi yolu yaz detoksundan geçiyor. Tabii ki en yararlı detoks; sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ve bol su tüketimi üçlüsü ile her gün adım adım yenilenmek.
Ancak spor ve beslenme alışkanlıklarınızın yanı sıra yapacağınız yaz detoksu uygulaması ile vücudunuzu yaz mevsimine uyarlayarak, canlandırabilirsiniz.
İşte selülit düşmanı yaz detoksu:
1. Bol bol dinlenin ve düzenli uyumaya çalışın.
2. Gün içerisinde mümkün olduğunca temiz hava almaya çalışın ve maksimum ölçüde hareket edin.
3. Günde en az 2-3 litre su tüketin. Bol su içmek detoksun vazgeçilmezidir. Su dengesini bozmamak için susamadan su içme alışkanlığı kazanın.
4. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, su yerine kabul edilebilecek vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir. Ayrıca sebze ve meyvelerin yapısındaki su da su ihtiyacını karşılamak da katkı sağlar. Ancak, çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler sıvı ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan su atımını arttırır. Bu nedenle bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçmayın.
5. Gün içinde 10 – 15 dakika direk güneş ışığı görerek, D vitamini eksikliğine meydan vermeyin.
6. Sağlıklı ve dengeli beslenin. Kahvaltıyı geçiştirmeyin. Kahvaltı öğünü gece boyunca azalan kan şekerinin dengelenmesi açısından oldukça önemli. Günde 6-8 öğün beslenin ve gün içinde dört saatten uzun aç kalmayın ki metabolizmanız yavaşlamasın.
7. Beslenmenizde dört ana besin grubu eksik etmeyin. Et grubundan kırmızı et, tavuk, hindi ve balık; süt grubundan süt, yoğurt, ayran ve cacık, tahıl ürünlerinden tam buğday ekmeği, tam çavdar ekmeği, bulgur, yulaf, kabuklu pirinç, patates; mevsim sebzelerinden lahana, brokoli, karnabahar, kereviz ve meyvelerden muz, elma, mandalina ve kivi sofranızda mutlaka bulunsun.
8. Yeterli ve kaliteli protein alın. Vücuda gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karşılanması için beslenme programınızda proteinin yeterli miktarda yer almasına özen gösterin. Proteinin yetersiz alınması protein depolarınızın yıkılmasına sebep olur. Gereğinden fazla protein alımı ise böbreklerinizi zorlar ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamayın, kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer verin. Günlük protein ihtiyacının karşılanması için günde 2–4 porsiyon et ve et ürünleri, 3–4 porsiyon süt ve süt ürünlerinin beslenmenizde yer alması yeterli.
9. Besin kalitesi düşük olan basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edin.
10. Akıllı yağlar kullanın. Doymuş yağ gereksinimini, etler ve sütlerin içerisinde yer alan doymuş yağ asitlerinden karşılayın. Doymamış yağ asitlerini dengeli bir biçimde almak için haftada 2–3 kez balık tüketin. Yemeklerde ayçiçeği veya mısırözü yağı kullanmayı, salatalara zeytinyağı eklemeyi alışkanlık haline getirin.Yanmış yağlardan uzak durun ve yiyecekleri ızgara, haşlama, fırında gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirin.
11. Stresten uzak durun ve pozitif olun.
Zayıflatıcı detoks içecek tarifi için tıklayın