Kabuklu Yemişler Kanser ve Kalp Hastalıklarından Koruyor

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

Haftada 3 kezden fazla kabuklu yemiş tüketenlerin kanser  ve kalp-damar hastalıklarından ölme riskinin daha az olduğu belirlendi.

İspanya'daki PREDIMED araştırma grubundan bilim adamları, 55-90  yaşındaki 7 binden fazla kişinin Akdeniz usulü beslenme alışkanlığını ve sağlık  durumunu inceledi.

Haftada en az 3 porsiyon (1 porsiyon 28 gram) kabuklu yemiş yemenin  kalp damar hastalıklarından ölüm riskini yüzde 55, kanserden ölüm riskini yüzde  40 azalttığı görüldü.

Kabuklu yemişleri haftada 3 kezden fazla tüketenlerin vücut kitle  indeksinin daha düşük, bel çevresinin daha dar, tip 2 diyabet ve yüksek tansiyon  riskinin daha az olduğu görüldü. Ayrıca bu kişilerin daha az sigara içtiği ve  fiziksel olarak daha aktif olduğu, daha fazla sebze, meyve ve balık tükettikleri  belirlendi. 

Akdeniz bölgesinde fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu yemişlerin daha  fazla yendiğini hatırlatan bilim adamları,  bu besinleri tüketenlerin genel  çerçevede ölüm riskinin yüzde 39 az olduğuna, ceviz yiyenlerde ise bu oranın  yüzde 45'e kadar çıktığına dikkati çekti.

Araştırmaya imza atanlardan Jordi Salas-Salvado, kabuklu yemişlerin  erken ölüm riskini nasıl önlediğinin ya da cevizin neden riski azalttığının tam  olarak bilinmediğini belirtti .

Ancak bilim adamı, özellikle cevizin alfa-linolenik asit ve bitkilerde  doğal bir savunma sistemi olarak görev yapan, renk, aroma ve tat sağlayan  fitokimyasallar, kalsiyum, magnezyum ve potasyum gibi mineraller bakımından  zengin olduğunu, bunun da sağlığı olumlu etkilediğini vurguladı.

Araştırma, "BMC Medicine" dergisinin internet sitesinde yayımlandı.

Akdeniz bölgesinde fındık, fıstık, ceviz gibi kabuklu yemişler daha  fazla tüketiliyor.

Ana Sayfa Diyet