Kışlık Asma Yaprağı Saklanması

Tariflere yine izleyici soruları üzerinden devam ediyorum. Malum asma yaprağının tam zamanı. Yaprakları nasıl salamura yapacağız diye sorular arttı.

Esasen benim yapraklarımı anneciğim kendi bağımızdan topladığı yapraklarla basar. Bende az çok yapımını bilirim ama daha emin olmak için konuyu anneme sordum..:)  Anneciğim ayrıntılı anlattı sağolsun. Bende annemin tecrübeleriyle anlatabildiğim kadar anlatmaya çalışayım…

KIŞLIK ASMA YAPRAĞI NASIL HAZIRLANIR?

  • Yaprakları yıkamadan üst üste gelecek şekilde demet yapın. Damarlı kısımları size doğru bakacak ve her yaprağı bir öncekinin sapına takar gibi yerleştirin. Sakın saplarını koparmayın!
  • Yaklaşık 15-20 yaprak bir demet için yeterli olur.
  • Yaprak demetlerini plastik olmayan bir kaba, üst üste yerleştirin ve üzerine bir avuç kadar kaya tuzu atıp, üstünü kapatacak kadar da sıcak su dökün. Su kaynar olmayacak ama oldukça sıcak olacak.
  • 2-3 saat kadar bekleyip sararan yaprakları demet demet sudan çıkarıp hafifçe suyunu sıktırın.
  • Tam saplarının olduğu kısma göz kararı 1.5 yemek kaşığı kadar kaya tuzu serpin.
  • Yaprağın büyüklüğüne göre 2 veya üçe katlayın.
  • Bu şekilde hazırladığınız bütün demetleri cam bir kavanoza sıkıca yerleştirin. (Bu kısmı annem o kadar güzel yapar ki, içinde hiç hava boşluğu kalmaz..:))
  • Demetleri basarken aralarına mutlaka azar azar tuz serpiştirin.
  • Kavanoz dolduktan sonra üzerine bol tuzlu su hazırlayıp dökün.
  • Üzerinde açık yer kalmamasına dikkat edin.
  • Temiz bir buzdolabı poşetini ikiye katlayıp yaprakların üstüne  kapatın.
  • Bulabilirseniz temiz bir taş veya esnek bir çubukla bastırarak, yaprakların havaya kalkmasını engelleyin.
  • Ağzını sıkıca kapatıp serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin.

Cahide’nin notları:

  1. Yaprak alırken çok küçük, damarlarının çok kalın olmamasına   ve yırtıklarının çok büyük olmamasına dikkat edin.Buna delikli yaprak denir. Bu tür yapraklar sarma için uygun değildir
  2. Eğer yaşadığınız yer çok sıcaksa  yaprağınızı buzdolabında saklayın.
  3. Kullanmaya başladıktan sonra suyu azaldıkça tuzlu su hazırlayıp  yaprakların açıkta kalmasını engelleyin.