Ev Yapımı Ketçap Tarifi
***EVDE KETÇAP YAPIMI***
Malzemeler
- 2.5 kg Domates
- Acılı ketçap için. 6-7 adet kırmızı acı süs biberi
- Tatlı ketçap için: 3 adet tatlı kırmızı salçalık biber
- 3 adet orta boy kuru soğan
- 2 diş sarmısak
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2-3 yemek kaşığı üzüm sirkesi
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
- 1 tatlı kaşığı buğday nişastası (eğer 1 haftadan fazla duracaksa nişasta katmayın, kıvamı zamanla sulanabilir)
- Tane kişniş, tane kimyon, tane karabiber, 3 adet defne yaprağı, 2 adet karanfil, küçük bir parça tarçın
Evde ketçap nasıl yapılır?
- Domates, soğan, sarmısak ve biberleri iri parçalar halinde doğrayın, bir tencereye alın
- Baharatları bir tülbent parçasının içine koyup bağlayın ve doğradığınız sebzelerin ortasına yerleştirin.
- Tencerenin ağzını kapatıp, önce 5 dakika harlı ateşte, sonra 1.5 saat kadar kısık ateşte sebzeler iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Pişen sebzelerin içinden baharatları çıkarın, sebzeleri robottan geçirerek püre haline getirin.
- Bu püreyi ince delikli bir tel süzekten bastırarak geçirin ki çekirdek ve kabuklar ayrılsın ve ketçabımız pürüzsüz olsun.
- Süzekten geçirdiğimiz kısmı tekrar tencereye alın ve ocağın altını yakın.
- İçine zeytinyağını, tuz ve şekerini ekleyin.
- Kaynarken üzerinde biriken köpükleri alın.
- Mutlaka arasıra karıştırın. Suyu büyük ölçüde çekilince küçük bir kasede nişastayı sulandırıp ketçaba dökün ve hızlıca karıştırın.
- Sirkeyide ilave edin.
- Ketçap kaynarken, artık etrafa sıçrıyor, güçlü ve iri gözenekler çıkıyorsa ketçap hazır demektir.
- Ketçabı eğer çok yaptıysanız, sıcakken küçük kavanozlara koyup ağzını kapatın ve ters çevirin ki, kışa kalabilsin.
- Eğer hemen tüketecekseniz bir kavanoza koyun ve soğuyunca ağzını kapatın ve mutlaka buzdolabında muhafaza edin.
Cahide’nin notları:
- Eğer domatesleriniz çok kırmızı değilse içine bir kaşık kadar biber salçası ilave edebilirsiniz. Ketçap için en ideali köy domatesidir.
- Nişastayı ketçabın görüntüsünü bütünleştirmek ve parlak bir görüntü elde etmek için kullanıyoruz. Bu şekilde hazır ketçaplara daha çok benziyor.
- Baharat konusunda serbestsiniz fakat bu baharatlar, ketçaba çok lezzet verdi. Bulabilirseniz yeni bahar tohumları da ilave edebilirsiniz.