Fasulye Turşusu Yapımı
Fasulye turşusu Karadeniz yöresinde tamamen sirkesiz olarak kuruluyormuş fakat ben sirkesiz yapmaya cesaret edemiyorum. Fasulye kavurmasını hiç denemedim. Sirkeli fasulye turşusundan fasulye kavurması olur mu onu da bilmiyorum. Bilenler bu konuda bizi aydınlatırsa çok memnun olurum.
Malzemeler (Yaklaşık 2 lt.lik kavanoz için)
- 1 kg yeşil fasulye
- 3-4 diş sarmısak (olmasa da olur)
- 1 çay bardağı sirke
- 2 yemek kaşığı kaya tuzu
- 1 silme tatlı kaşığı şeker
Fasulye Turşusunun yapılışı
- Fasulyeleri yıkayıp ayıklayın
- Bir tencereye su koyun. Kaynamaya başlayınca ayıklanmış fasulyeleri ilave edin.
- Sadece 2 dakika kadar, fasulyenin rengi hafif dönünce kevgir yardımıyla alıp, buzlu suyun içine atın ve çabuk soğumasına yardımcı olun.
- Sarmısakları soyun ve 2 dişi kavanozun dibine atın.
- Tamamen soğuyan fasulyeleri boşluk kalmayacak şekilde dizin.
- Fasulyeler bitince, sirkeyi kavanoza koyun ve ağzına kadar suyu doldurun.
- Daha sonra bu suyu, kavanozun ağzına elinizi tutarak bir kaba dökün.
- Suyun içine tuz ve şekeri katıp karıştırın ve tekrar turşunun üzerine dökün.
- Ağzına temiz bir poşet kapatıp, kapağını sıkıca kapatın.
- Güneş görmeyen bir yerde 1 hafta kadar bekletin.