Bamya Turşusu Nasıl Yapılır

***Taze Bamya Turşusu***

Malzemeler ( 1 kg.lık konserve kavanozu için)

  • Yarım kg. taze bamya
  • 1 çay bardağı sirke
  • 2 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 5-6 diş sarmısak

Bamya turşusu nasıl yapılır?

  • Bamyaları yıkayıp, başlarını koni şeklinde kesin.
  • Sarımsakları ayıklayın. Kavanozun dibine ortadan ikiye bölerek 2 diş atın.
  • Bamyaları kavanoza yerleştirin. Aralarına ve en üstüne de sarmısak koyun.
  • Tuzu, limon tuzunu, ve sirkeyi bamyaların üzerine dökün.
  • En son kaynar haldeki suyu bamyaların üzerine çıkana kadar doldurun.
  • Ağzını sıkıca kapatıp ters çevirin.
  • Bir saat sonra kavanozu tekrar düz çevirebilirsiniz.
  • Bamya turşunuzu yemek için en az 10 gün bekleyin.
  • Turşunuzu açtıktan sonra dolapta veya soğuk bir yerde muhafaza edin.

Cahide’nin notu: Bamya turşusunun suyu kurulduktan sonraki ilk 10 gün içinde salyalı olur. 10 günden sonra giderek su normal turşu suyu halini alır.

Turşu suyunu sıcak koymamızın sebebi, bamyaların yeşil rengini korumak içindir. Eğer soğuk su koyarsanız ertesi gün bamyalarınızın sapsarı olduğunu görürsünüz. Sıcak su bamyaların bozulmasını da önlüyor.

Ben bu tarifi soğuk suyla da denedim. Fakat bugün turşumun ekşidiğini farkettim. Bu yüzden soğuk suyla değil, mutlaka kaynar suyla kurun.