Zerdeçalli Un Helvası
Zerdeçalli Un Helvası
Malzemeler
- 1 su bardağı fındık yağı
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 çay bardağı kıyılmış ceviz
- 1 çay kaşığı zerdeçal
Hazırlanışı
- Bu yaptığım sadece fındık yağıyla..Gelelim yapılışına yağı yayvan ve en az 3 parmak yüksekliği olan çelik bir tavaya koyalım ve üzerine unu ekleyip kısık ateşte yavaş yavaş karıştırmaya başlayalım.
- Ateş yüksek olursa un çabuk kavrulur kızarmaya başlar ve helvamız kıvamında olmaz.
- Kenarlarından karıştırarak unun rengi ilk koyduğumuz anınkinden farklılaşmaya başlıyorsa ve karışım dahada sıvılaşıyorsa helvamız oluyor demektir.
- Tahta kaşıkla karıştırırsak helvanın kıvamını anlamak çok kolay,karıştırdığımız kaşığı helvadan çıkarıp ters çevirince arkasında boncuk boncuk kabarcıklar görürsek tamamdır.
- Cevizi ekleyip iki karıştırdıktan sonra önce 1 şekeri ardından zerdeçal ve sütü koyup ateşin altını kapatırız ve kaşıkla karştırmadan ileri geri sağa sola birer çizik atarız ve kapağını kapatırız.5 dk. sonra kapağını açarız korkmayın olmamış gibi göründüğüne….
- Şimdi helvamızı karıştırma zamanı geldi. Bir iki karıştırınca helvanın toparlandığını görürüz. Bundan sonra helvanın karıştırılma şekli değişir bizde tarama derler.Yani kaşıkla bastıra bastıra değilde,kaşığı bastırırken kaydırak kendimize doğru çekerek hareket ettiririz.