Patlıcan Salamura/ Makdus

  • Malzemeler:
  • 10 adet bebek patlıcan
  • 1 çaybardağı iri dövülmüş ceviz
  • Her bir patlıcan için 1 er diş sarımsak
  • 1 yeşil sivri biber
  • 1 yemek kaşığı ince kıyılmış kırmızı et biberi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı zeytin yağı

Yapılışı:

  • Patlıcanların başındaki yeşil kısmını sapıyla beraber soyarak çıkartın.
  • Yıkadıktan sonra, en fazla 10dk. haşlayın.
  • Süzgece alarak 30dk. soğumasını bekleyin.
  • Patlıcanın ortasına dikey olarak bir yarık açın.
  • Patlıcanların suyunu salması için, kesik kısımları aşağıya gelecek şekilde, geniş bir süzgece alın, üzerine baskı yapacak büyüklükte bir tabak örterek en üste ağırlık koyun, ve 1 gece bekeltin.
  • Ertesi sabah, iri dövülmüş cevizi, ezilmiş sarımsağı, çok ince kıyılmış biberleri ve tuzunu karıştırın.
  • Süzülmüş patlıcanların içlerini, yaklaşık 1er tatlı kaşığı iç malzemeyle ağzı açık kalmayacak şekilde doldurun ve ağız kısmını elinizle hafifçe düzelterek kapatın.
  • Kavonoza, çok sıkı olmuyacak şekilde dizin.
  • Kavanozu baş aşağı tekrar süzgece koyun 3 saat bırakın. Eğer suyu varsa salıcaktır. (benim patlıcanımın cinsinden olsa gerek, 1. ve 2. süzme işlemlerini yapmıyorum , o yüzden her magdus yapışımda aynı patlıcandan alıyorum).
  • Son işlem olarak, zeytin yağını patlıcanların aralarından sızdırarak patlıcanların üstünü örtecek kadar dökün, kavanozu hafifçe sallayarak ağzını sıkıca kapatın. 15-20 sonra açmak üzere tezgahın altında saklayabilirsiniz.
  • Servise hazır olduğunda, yumuşamış patlıcanların ezilmemesi için kavanozdan kaşık yerine, nazikçe elinizle alın.