Biberli Domates Soslu Turşu
SOSLU DOMATES TURŞUSU
Malzemeler (2 kg.lık kavanoz için)
- 300 gr. kadar süs biberi
- 2- 2,5 kg. kadar domates
- 7-8 iri diş sarmısak
- 1 çay bardağı üzüm sirkesi (olmasa da ekşiyor ama sirke tadını seviyorsanız koyun)
- 2 yemek kaşığına yakın salamuralık kaya tuzu
- Üzerini kapamak için yarım demet maydanoz ve zeytinyağı
Soslu Turşu nasıl yapılır?
- Biberleri yıkayıp saplarını çıkarın
- Bıçakla biberlerin uçlarını kesip kavanoza atın.( biberler kavanozun üçte birini kaplamalı, daha fazla olursa sosun lezzeti azalıyor)
- Domatesleri soyulmuş sarmısaklarla beraber robottan geçirin
- Sirke tuz ve ekleyip iyice karıştırın.
- Sosu biberlerin üzerine ekleyin ve karıştırın.
- Kavanozun ağzında 2 parmağa yakın boşluk bırakın çünkü domates ekşidikce kabarıyor.
- Hava kabarcıklarının yukarı çıkması için yarım saat kadar bekleyin
- Bu süre sonunda temizce yıkadığınız maydanozu doğramadan turşunun ağzına yerleştirin.
- Üzerini hava almayacak şekilde zeytinyağı dökerek kapatın.
- Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp güneş almıyan bir yerde 7 ila 10 gün kadar bekleyin.
- Turşuyu açtıktan sonra serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklayın.
Cahide’nin notları:
- Ben sosun içine, zamanla ağırlaştığına inandığım için yağ katmıyorum sadece üzerini kapamak için yağ kullanıyorum.
- Ben katmadım ama siz isterseniz sosun içine de maydanoz doğrayabilirsiniz.
- Domates soslu turşu çok asitlendiği için çok taşıyor. Bu yüzden turşunun altına muhakkak bir altlık veya tabak yerleştirin.