Biberli Domates Soslu Turşu

SOSLU DOMATES TURŞUSU

Malzemeler (2 kg.lık kavanoz için)

  • 300 gr. kadar süs biberi
  • 2- 2,5 kg. kadar domates
  • 7-8 iri diş sarmısak
  • 1 çay bardağı üzüm sirkesi (olmasa da ekşiyor ama sirke tadını seviyorsanız koyun)
  • 2 yemek kaşığına yakın salamuralık kaya tuzu
  • Üzerini kapamak için yarım demet maydanoz ve zeytinyağı

Soslu Turşu nasıl yapılır?

  • Biberleri yıkayıp saplarını çıkarın
  • Bıçakla biberlerin uçlarını kesip kavanoza atın.( biberler kavanozun üçte birini kaplamalı, daha fazla olursa sosun lezzeti azalıyor)
  • Domatesleri soyulmuş sarmısaklarla beraber robottan geçirin
  • Sirke tuz ve ekleyip iyice karıştırın.
  • Sosu biberlerin üzerine ekleyin ve karıştırın.
  • Kavanozun ağzında 2 parmağa yakın boşluk bırakın çünkü domates ekşidikce kabarıyor.
  • Hava kabarcıklarının yukarı çıkması için yarım saat kadar bekleyin
  • Bu süre sonunda temizce yıkadığınız maydanozu doğramadan turşunun ağzına yerleştirin.
  • Üzerini hava almayacak şekilde zeytinyağı dökerek kapatın.
  • Kavanozun ağzını sıkıca kapatıp güneş  almıyan bir yerde 7 ila 10 gün kadar  bekleyin.
  • Turşuyu açtıktan sonra serin bir yerde, tercihen buzdolabında saklayın.

Cahide’nin notları:

  • Ben sosun içine, zamanla ağırlaştığına inandığım için yağ katmıyorum sadece üzerini kapamak için yağ kullanıyorum.
  • Ben katmadım ama siz isterseniz sosun içine de maydanoz doğrayabilirsiniz.
  • Domates soslu turşu çok asitlendiği için  çok taşıyor. Bu yüzden turşunun altına muhakkak bir altlık veya tabak yerleştirin.