Öksürük için şifalı bitkiler
Son günlerde hızlıca yayılan grip ve sonrasında gelen öksürük bir çok kişinin sorunu. Ne yazık ki bu rahatsızlık için doktorlar bir aşı ve ilaç tavsiye edemiyor. Ve öksürük yolu ile mikroplar hızlıca etrafa yayılıyor. Bu rahatsız eden ve ilaç ile geçmeyen kuru, balgamlı öksürük için doğal şifalı bitkilere başvurmak tek çare. Kişisel olarak terciğim, geceleri öksürmeden uyumak istiyorsanız. Bir bardak ılık suya yarım limon bir kaşık bal ve tercihinize göre karabiber katıp içmeniz. Karabiber boğazınızı yakarak öksürüğü kısa sürede kesiyor. Bunu bir kaç kez tekrarlarsanız çok faydasını göreceksiniz.
Öksürük İçin Bitkisel Reçeteler;
Sabun OTU KÖKÜ: 1 bardak suya, 12 gr kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 2 bardak içilir.
1 bardak kaynar suya, 10 gr yap rak konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
ZUFA OTU: 1 bardak kaynar su ya, 3 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içi lir.
ÇADIR UŞAĞI REÇİNESİ:
YER SARMAŞIĞI: 1 bardak kay nar suya, 1 tatlı kaşığı bitki ko nur, 10 dk bekletilir, yemekler esnasında 1 bardak içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan günde 50 gr içilir.
YASEMİN ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçek konur, 10 dk bekletilip içilir.
VİŞNE ZAMKI: 5 gr vişne zamkı yutulur veya 5 gr zamk sirke içerisinde eritilip içilir. Veya sirke ile yapılmış bal şerbeti ile içilir.
SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ (ŞAKAYIK ÇİÇEĞİ): 1 bardak kaynar suya, 8 gr çiçek konur, 10 dk bekletilip içilir.
ŞEYTAN TERSİ: Günde 0.5-1 toz halinde yumurta ile içilir.
TARÇIN KABUĞU:
YAVŞAN OTU: 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4bardak içilir.
Taze bitki sıkılır, suyundan 40-60 gr içilir.
YILAN BIÇAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2 gr yumru konur, 10 dk bekletilir, yudum yudum tüketilir.
TAŞ ANASONU:
TIBBİ KOKULU YONCA: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 bardak içilir.
İNCİR KURU: 2 bardak süte, 2 ıiılct incir doğranır, hafif ateşte 10dk kaynatılır, 20 dk bekletilir, sıcak olarak günde 2 bardak içilir terkip bilhassa zatürree neticesinde meydana gelen öksürüklerde ıİllidir. İncir sütle kaynatılır, öksürüğü olan çocuklara yedirilir
KARANFİL:
SIĞIR KUYRUĞU:
Lavanta ÇİÇEĞİ:
HATMİ ÇİÇEĞİ:
BADEM İÇİ: 10, 15 adet badem içi bir miktar şekerle iyice ezilir, 1 bardak su ile kaynatılıp içilir.
BADEM YAĞI:
DUT ŞURUBU:
MEYAN KÖKÜ:
Çocuklar için daha az dozda içirilir.
SARIMSAK: 5 Diş Sarımsak iyice ezilir, bir bardak sütle 5 dk kay natılır, süzülür, balla tatlandırılır, 1 günde 3-4 defada tüketilir.Sarımsak pişirilip yenilir.
KETEN TOHUMU:
İZLANDA YOSUNU:
HAŞHAŞ KABUĞU:
BAL: Sıcak su içerisine bal konu lur, limon sıkılıp içilir, (öksürüğü durduran en iyi ilaç sıcak su içerisine konulan bal ve limon suyudur).
ÖKÜZ: Öküzün içyağı eritilip içilirse öksürüğü keser.
SÜT OTU:
bardak suya, 7 gr Süt otu kökü konur, 10 dk kaynatılır, günde 1-2 bardak içilir.
ROKA:
BOYNUZLU GELİNCİK:
Fındık, çam fıstığı, kuru üzüm, incir, şeftali, muz, badem, ceviz bol bol yenilir.
KUŞ BURNU:
Hardal TOHUMU: Hardal tohumu toz haline getirilir, balla Macun yapılır, günde birkaç defa 1 çay kaşığı yenilir (öksürüğü kökünden keser)
BADEM YAĞI: Çocuk öksürük lerinde badem yağı içirilir.
SİNİR OTU: Sinir Otu kaynatılır, suyu ile gargara yapılır (öksürük le beraber boğaz yanması da varsa)
IHLAMUR: Bolca ıhlamur içilir (öksürükle beraber boğaz yanması varsa)
KURU ÜZÜM: Kuru üzüm, ana sonla birlikte Macun yapılır, bir miktar badem yağı ile yenilir (en müzmin öksürüğü keser).
EBEGÜMECİ: Ebe gümeci yağla pişirilip yenilir (kuru öksürüğü giderir)
TAFLAN YAPRAĞI SUYU: Taflan suyundan günde 1-8 gr içilir.
NİLÜFER ÇİÇEĞİ: Nilüfer çiçekleri haşlanır, çay gibi içilir..
MERCAN KÖŞK:
KEKİK: 1 bardak kaynar suya, 2-3 gr Kekik konur, 10 dk bekletilir, günde 1-2 bardak içilir. Kekik toz halinde günde 2-3 gr içilir.
HÜNNAP: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
FESLEĞEN: 1 bardak kaynar su ya, 2-4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Anason TOHUMU: 1 bardak kaynar suya, 2-4 gr Anason konur, 10 dk bekletilir, günde'2-3 bardak içilir.
Anason toz halinde günde 1-2 defa 0.5-1 gr içilir (Trekeal, irritasyona bağlı öksürükte).
AMBERİ PARİS MEYVESİ: Amberi paris meyvelerinden şurup yapılıp içilir.
ANDIZ OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçekli dalla rından veya kökünden konur, soluyunca süzülür, 1 günde tüketilir.
BOĞA DİKENİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr çiçekli dallarından ve kök konur, soğuyunca süzülür, 1 günde tüketilir.
DEVE DlKENl-KANGAL: 1 bardak suya, 10 gr ezilmiş tohum I onur, 5-10 dk kaynatılır, yemekIerden önce 1 bardak içilir.
tonumlar toz haline getirilir, mide 12 gr balla Macun yapılıp yenir
ARPA: 1 kilo suya, 1 avuç arpa konur, 10-15 dk kaynatılır, 1 gün de tüketilir.
AYVA YAPRAĞI: 1 bardak suya, 6 gr yaprak konur, 10 dk kaynatılır, günde birkaç bardak içilir.
BAKLA UNU:
BALDIRI KARA: 1 bardak kay nar suya, 4-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.
VENÜS SAÇI: Aynı şekilde kul lanılır.
SATER: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
CİĞER OTU: 1 bardak kaynar suya, 2 kaşık bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2 fincan içilir.
AĞAÇ ZAMKI (PÜSÜ):
ÇAKŞIR OTU:
KISACIK MAHMUT OTU: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki ko nur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
DAR-I FÜLFÜL: Günde 2.5 gr toz halinde şekerle beraber alınır veya balla Macun yapılıp yenir.
GELİNCİK ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 3 gr çiçek konur, 5-10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Gelincik şurubundan günde bir kaç defa 30-60 gr içilir (şurup da ha etkilidir).
Gelincik tohumu toz haline getirilir, balla Macun yapılıp yenir (gıcıklı öksürükte)
GÜNLÜK: Günde 5 gr günlük kuru üzümle yenilir.
HANIMELİ ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 5 gr kuru çiçek veya yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir. HURMA: Sabahları aç karna bir kaç adet hurma yenilir.
KAFUR: 1 arpa ağırlığı kafur eritilir içerisine 1-2 damla tentürdiyot damlatılıp içilir.
KANARYA OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilip içilir.
KATRAN KÖPÜĞÜ (ÇAM KATRANI): 5 gr katran köpüğü meyan balı ve anasonla Macun haline getirilir, günde 1 kaşık ye nilir.
Katran unla hap yapılıp içilir.
KEBABlYE: Kebabiye toz haline getirilir, günde birkaç defa 0.5-1 gr içilir.
Kebabiye ağızda çiğnenir, yavaş yavaş yutulur.
KEDİ AYAĞI: 1 bardak kaynar suya, 6 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, yemeklerden önce 1 fincan içilir. 10 gün devam edilir, 10 gün ara verilir, tekrar devam edilir.
KILIÇ OTU-SARI KANTARON:
KlRAZ ZAMKI (PÜSÜ): 5 gr kiraz püsü, 10 gr keskin sirkede çözdürülüp kullanılır.
Geven ZAMKI: 1 bardak kay nar suya, 15 gr zamk eritilir, nişasta, şeker ve badem ilave edilip yenilir.
KURU ÜZÜM: Kuru üzüm anasonla kaynatılır, süzülür, birkaç damla badem yağı konulup içilir.
MARUL TOHUMU: Marul tohumu toz haline getirilir, günde 5-6 gr içilir (asabi öksürüklerde) Bolca marul yenilir.
MENEKŞE ŞURUBU: Menekşe şurubu hazırlanıp içilir.
MİNE ÇİÇEĞİ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, çay gibi içilir.
MÜRRÜSAFİ: Günde 0.5-1 g mürrüsafi toz halinde veya bal ile yenilir veya daha fazla 10 gr kadar artırılabilir.
Mürrüsafi toz haline getirilir, gt ce yatarken 2-3 gr şekerle yenilir, (öksürüğü giderir, bir daha öksürük olunmaz).
MÜRVER ÇİÇEĞİ (AĞA MÜRVERİ): 1 bardak kayn.u ya, 8-15 gr çiçek konur, 10 bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
CÜCE MÜRVER: 1 bardak kay nar suya, 10 gr yaprak veya kök konur, 10 dk bekletilip içilir. NOHUT: Nohut haşlanıp yenilir.
PEKMEZ:
OKALİPTÜS YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
1 bardak suya, Okaliptüs esansı ko nulur, buharı teneffüs edilir.
PAZI:
PELESENK ODUNU :1 bardak suya, 10 gr yonga konur, 10 dk kaynatılıp içilir.
HAN TOHUMU: 1 bardak 1 kaynar suya, 4-6 gr tohum konur, 10dk bekletilir, günde 2-3 bardak ,içilir
Kaynatılan sudan 1 fincan 1 bardak üzüm suyuyla içilir (geceleri uykuya mani olan öksürüğü ke ser)
ŞALGAM: Şalgam sıkılır, 1 bardak şalgam suyuna 1 kaşık bal konur, 5 dk hafif ateşte ısıtılır, günde 3 fincan sıcak olarak içilir. Çocuklara da verilebilir.
ANTEP FISTIĞI: Antep fıstığı içi havanda su ile dövülür, şeker şu rubu ile tatlandırılıp yenilir.
TEREYAĞI: 20 gr inek tereyağı şekerle yenilir.
VANİLYA: Vanilya günde birkaç defa 0.2-0.3 gr hap halinde alınır.
YAPIŞKAN OTU: 1 bardak kay nar suya, 10 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
AĞAÇ PÜSÜ (ZAMKI): Bir miktar zamk, şeker ve bademle karıştırılıp yutulur.
TIBBI KESTERE: 1 bardak kay nar suya, 2 gr kestere sap ve yap rağı konur, soğuyunca süzülür, günde 4 defa 1 kaşık içilir.
GÜNEŞ GÜLÜ: 1 bardak kaynar suya, yarım tatlı kaşığı bitki konur, soğuyunca süzülür, 1 günde tüketilir (ispazmozlu öksürükte spazm çözücü olarak)
AYRIK KÖKÜ:
SOĞAN:
DEFNE TOHUMU: 1 bardak su ya, 6-10 gr ezilmiş defne tohumu konur, 10 dk kaynatılır, günde 2 bardak içilir.
EBEGÜMECİ: 1 bardak kaynar suya, 2-6 gr ufalanmış bitki ko nur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
KENEVİR: 1 bardak kaynar suya, 1 kaşık dövülmüş kenevir konur, 10 dk bekletilir, 1 günde yudum yudum içilerek tüketilir.
KANTARON: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr bitki konur, 5 dk kaynatılır, şekerle tatlandırılıp içilir.
MEYAN KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Meyan Kökü toz haline getirilir, günde 3 defa 1-4 gr içilir. Meyan balından günde 1 gr yutu lur veya ağızda emilerek alınır.
REZENE: 1 bardak kaynar suya, 4 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Rezene toz haline getirilir, günde birkaç defa 0.5-1 gr içilir. ELMA: Taze elma günde 2-3 adet kabuğuyla beraber yenir. Elma kurusu günde 100-150 gr yenir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr elma kurusu konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir (üst solu num yolu enfeksiyonlarına bağlı öksürükte).
MERSİN MEYVESİ:
IHLAMUR: 1 bardak kaynar su ya, 2 gr ıhlamur konur, 10 dk bekletilir, günde 4-5 bardak içilir. Ihlamur toz haline getirilir, günde 3-5 defa 1-4 gr içilir.
KEÇİ BOYNUZU: 1 bardak suya, 10 gr parçalanmış meyve konur, 10 dk kaynatılır, günde 3-5 bardak içilir.
Toz halinde günde 3 defa 2-5 gr içilir.
KİŞNİŞ: 1 bardak kaynar suya, 6 gr Kişniş konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içilir. Kişniş toz halinde günde 3 defa 2-5 gr içilir.
KEREVİZ: 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Kereviz kökü de aynı şekil de hazırlanıp kullanılır. Kereviz toz halinde günde 3 defa 1-3 gr içilir.
YULAF: 1 bardak suya, 10 gr yu laf konur, 10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak balla tatlandırılıp içi lir. Yulaf samanı kaynatılıp içilir.
DİŞ OTU TOHUMU: 1 bardak suya, 10-20 gr tohum konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2-3 bardak içilir.
ÇAYIR PAPATYASI: Yarım bardak suya, 2-3 tatlı kaşığı çiçek konur, 8 saat bekletilir, 1 günde tüketilir. 1 bardak kaynar suya, 5 gr çiçek konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
BÖĞÜRTLEN YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak ko nur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.
BÖĞÜRTLEN KÖKÜ: 1 bardak suya, 10 gr doğranmış kök konur, 10 dk kaynatılır, günde 3 bardak içilir.
TURP: Turp sıkılır, suyu alınır l'.ünde 2 defa 1 çay bardağı bal şerbeti ile içilir.
Turp tohumu toz haline getirilir,balla karıştırılır, günde 3 defa yenir. Turp pişirilip yenilir, rendelenir üzerine şeker serpilir, yarım gün bekletilir, çı-I .ın sudan 1 fincan 1 çay bardağı ılık su ile içilir.
KETEN TOHUMU: 1 bardak kıynar suya, 2-10 gr keten tohu mu tozu konur, 10 dk bekletilir, günde birkaç bardak içilir (içerilince limon sıkılmalıdır), otu ve Sinir Otu yapraklarının ka rışımından 5 gr konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, gün de 2-3 bardak içilir. 1 bardak kaynar suya, 6-12 gr yaprak konur,10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Yapraklar yakılır tütsüsü yapılır (griplilerin öksürüğünde de faydalıdır).
ÖKSE OTU: 1 bardak kaynar su ya, 2-4 gr kuru yapraklı bitki ve ya tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
Bitki, tohum toz haline getirilir, günde 1- 1.5 gr içilir.
Sinir Otu YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr taze veya kuru yaprak konur, 10 dk bekle tilir, günde 2-3 bardak içilir. Aynı miktar 5-10 dk kaynatılarakta kullanılabilir.
LAHANA YAPRAĞI: Lahana yaprakları 5 dk kaynatılır, elde edilen sudan günde 2-3 bardak içilir.
Kırmızı lahana yaprakları sıkılır, elde edilen su ile şurup yapılır, günde 2-3 bardak içilir.
Lahana yaprakları sıkılır, elde edilen su yarıya ininceye kadar kaynatılır, şeker ilavesi ile reçel haline getirilir, günde 2-3 kaşık bir miktar günlükle yenilir. Kırmızı lahana sıkılır, suyu alınır, ağırlığı kadar bal konur, kaynatılır, günde 2-3 fincan sıcak olarak içilir.
MELEK OTU KÖKÜ:
KEDİ AYAĞI:
HUŞ AĞACI:
KESTANE KABUĞU: Bir bardak kaynar suya, 10 gr taze dal kabuğu veya kestanenin dikenli dış ka buğu konur, 10 dk bekletilir, gün de 2-3 bardak içilir.
KESTANE YAPRAĞI; 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.
ÇİTLEMBİK YAPRAĞI:
MÜBAREK DİKENİ: 1 bardak suya, 10 gr bitki konur, 5-10 dk kaynatılır, günde 2 bardak içilir.
FINDIK MEYVESİ: Fındık meyvesi ezilir, bal şerbeti ile içilir (eskimiş öksürükleri geçirir).
ZENCEFİL:
KAVUN ÇEKİRDEĞİ:
KABAK: Kabak rendelenir bal ile karıştırılıp yenilir (müzmin öksürükte).
GÜNEŞ GÜLÜ:
Gaz YAĞI: Göğüse ve sırta çizgi çekilir üzerine gazete kağıdı örtülür.
AKASMA KÖKÜ: Akasma kökü toz haline getirilir, günde 0,5-3 gr içilir. 1 bardak kaynar suya, 1 çay kaşığı kök konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.
YENTÜN KÖKÜ:
SU ZAMBAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2-10 kök konur, 10 dk bek letilir, günde 2-3 bardak içilir. TARHUN: 1 bardak kaynar suya, 4 gr gr bitki konur, 10 dk bekleti lir, günde 3 bardak içilir.