Grip ve nezleye iyi gelen bitkiler
Soğuk algınlığı ve nezle mevsimi henüz bitmedi. Sürekli olarak evinizde oturamayacağınıza göre otobüste, markette ya da restoranda bir hapşırık sizi virüslerle karşı karşıya bırakacaktır. Vitamin ve ilaçların yanı sıra soğuk algınlığı ve nezleden korunmanın doğal yollarından biri de bitki çayları.
Soğuk algınlığı ve nezle, virüslerin neden olduğu ve antibiyotiklerin etki etmediği sağlık sorunlarından. Soğuk algınlığı ve nezle için kullanılan parasetamol gibi ağrı kesicilerdir. Bu ilaçlar soğuk algınlığı ve nezle tedavisi için değil, boğaz ağrısı ve geniz akıntılarını gidermek için kullanılıyor.
Öte yandan bitkisel ilaçların, özellikle de bitki çaylarının nezle ve soğuk algınlığının iyileşme süresini kısalttığı araştırmalarda kanıtlanmış durumda. Hatta bazı araştırmalar, belirli bitki çaylarının nezle ve soğuk algınlığını önlediğini de ortaya koyuyor. Peki nezle ve soğuk algınlığına iyi gelen bu bitki çayları hangileri?
İşte o çaylardan bazıları...
1- Mürver çayı: Mürverin soğuk algınlığını ve nezleyi önlediğine ilişkin henüz bir kanıt yok. Ancak kesin olan bir şey, bitkinin anti-virüs özellikleri nedeniyle, soğuk algınlığı ve nezlenin iyileşme süresini yarı yarıya azalttığı. Uzmanların bir uyarısı daha var. Mürver bitkisini çiğ olarak yemek tavsiye edilmiyor. Ancak bitkinin pişirildikten sonra güvenli şekilde tüketilebiliyor.
2- Bal: Tam bir bitki olmasa da balın anti-bakteriyel, anti-virüs ve anti-fungal özellikleri göz önüne alındığında nezle ve soğuk algınlığı için işe yaradığı kesinlikle söylenebilir. Balın yapışkanlığı aynı zamanda şişmiş boğazlara ve öksürüklere de iyi gelecektir. Ayrıca bitki çaylarına katıldığında lezzeti de artırır. Balı ayrıca, bağışıklık sistemini güçlendiren limon suyu, mürver çayı gibi karışımlara da ekleyebilirsiniz.
Bir de tarif;
Bal, kırmızı biber ve limon çayı: 1 yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyunu, 1 yemek kaşığı balı ve bir tutam kırmızı biberi, bir bardak sıcak suda karıştırın. Bu karışım hastalandığınızda, bağışıklık sistemini güçlendirecek lezzetli ve insanın içini ısıtan bir içecektir. Limon suyu C vitamini açısından zenginken, bal mikroplarla savaşır. Kırmızı biber ise soğuk algınlığı ile mücadele eder ve ter bezlerini uyararak vücudun serinlemesini sağlar.
3- Lavanta: Bu çok iyi bilinen çiçeğin yağı sadece iyi kokmakla kalmaz, aynı zamanda baş ağrılarını da rahatlatır. Melis otu ve kedi otu gibi rahatlatıcı bitkilerle birleştirildiğinde lavanta vücudu rahatlatır ve rahat bir uyku uyunmasına yardımcı olur. Lavanta yağını özellikle yastık kılıflarına damlatarak kullanabilirsiniz. Bu doğal bir dezenfektan işlevi görecektir. Lavanta antiseptik ve anti-bakteriyel özelliklere sahiptir. Ayrıca deriye sürüldüğünde patojenlerin vücuda girmesini de önleyecektir.
Lavanta kullanarak, ıslak mendiller de hazırlayabilirsiniz. Mendilleri taze lavanta çiçekleri ile hava almayan bir kutuya koyun. En az iki hafta kutuyu açmayın. Bu lavanta çiçeğinin yağının mendillere tamamen geçmesini ve emilmesini sağlayacaktır. Burnunuzu temizlerken her seferinde sakinleştirici etki yaratacaktır.
4- Ekinezya: Ekinezya üzerinde yapılan araştırmalar farklı sonuçlar ortaya koysa da, kimi sonuçlar bu bitkinin kökünün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini belirtiyor. Bu da vücudun bakteriler ve virüslere karşı savaşmasına yardım ediyor. Böylece ekinezya kökü, virüslerin hücreleri ele geçirmesini önleyebilir. Soğuk algınlıkları ve nezle ile mücadelede çay olarak ya da kapsül halinde tüketilebilir.
5- Kedi otu: Vücudunuz nezle ve soğuk algınlığı ile mücadele ederken en gerekli şeylerden birisi uyumaktır. Vücut dinlenme süresini iyileşme için kullanır. İyi bir uyku için, kimyasal katkılı ilaçlar kullanmak yerine, kedi otu çayı kullanabilirsiniz. Kedi otu güvenli, bağımlılık yapmayan bir bitkidir ve gerginliği ortadan kaldırarak rahat uykunun yolunu açar. En iyi yanı da, uyku haplarının ertesi gün verdiği ağırlığa neden olmamasıdır.
6- Isırgan otu: Isırgan otunun göğüs enfeksiyonları ve öksürükler için kullanılması, Antik Yunan'a kadar uzanır. O dönemdeki tıp adamları, ısırgan otu çayını tüberküloz, astım ve öksürükler için öneriyordu. Nane ailesine ait olan bu bitkinin yaprakları çaylarda ve şuruplarda kullanılır. Isırgan otu boğaz şişkinliğini ve balgam miktarını azaltır.
7- Okaliptus: Bu aromatik ağacın yaprakları antiseptik özelliğe sahiptir ve öksürükler, şişmiş boğazlar ve göğüs enfeksiyonlarının tedavisine destek verilmesi için kullanılabilir. Okaliptus ağacının yaprakları ya da o yapraklardan elde edilen yağlar çaylarda ve bitkisel buhar banyolarında kullanılır. Okaliptus yağı göğsü temizler, enfeksiyonu ve acıyı azaltır.
Kilo verdiren bitki çayları için tıklayın