Fesleğenin sağlığımıza faydaları

Fesleğen ilk bakışta bir spagetti sosunda, Akdeniz salatasında ya da pesto sosunda kullanılan bir bitki olarak akla gelir. Ancak fesleğeni domates soslarına lezzet katmasının dışında başka bir alanda da kullanmak da mümkün. Evinizde, özellikle de sindirim sistemi sorunlarınızı gidermek için fesleğen çayı tüketebilirsiniz.

feslegen-faydalari7

Fesleğenin yemeklerdeki harika lezzetinin yanı sıra tedavi edici özelliklerinin de ortaya çıkması bu yeşil dostu daha da önemli kılmaya başladı. Fesleğenin sıcak aromatik lezzeti sinir sistemini rahatlatır, mide sorunlarına iyi gelir, zihni açar ve soğuk algınlığı, nezle, öksürük ve alerjiyle mücadelede bir hayli işe yarar.

feslegenin-faydalari

Fesleğen ayrıca balgam düşmanı olarak da biliniyor. O nedenle alerjilerden, astıma ve soğuk algınlığına kadar aşırı balgam yaratan durumlarla karşı karşıya kalırsanız, fesleğenin sihirli dokunuşunun değerini anlamaya başlayacaksınız. Yaz sonlarında ve sonbaharın ilk döneminde daha fazla fesleğen yemek, kış ayları boyunca sinüs ve bronşların sıkışmasını önlemeye yardımcı olacaktır. Kısacası balgam üretimine neden olan hastalıklarla sık sık karşılaşan biriyseniz, daha fazla fesleğen tüketin.

feslegen

Fesleğenin faydaları bununla da bitmiyor

Fesleğen aynı zamanda antibakteriyel ve antiviral özelliklere de sahiptir. Bu özelliği fesleğeni soğuk algınlığı ve nezleye karşı iyi bir bitki yapar. Eğer kış aylarında bronşit ya da göğüs hastalıklarına sıklıkla yakalanıyorsanız, mevsiminde aldığınız fesleğenleri kurutun, bir kavanozda saklayın ve demleyeceğiniz fesleğen çayını haftada iki kez içmeniz bu hastalıklara karşı önleyici bir tedavi olacaktır.

Fesleğen vücudu da ısıtır ve zihni açar. Bu nedenle kış ortasında kendinizi üşüyor hissederseniz, sıkıntılıysanız, içiniz kararmış gibiyseniz ya da depresifseniz kurutulmuş fesleğen kavanozunuzu hemen açın ve kendinize bir çay demleyin.

feslegen-cayi

Bitmedi...! Fesleğen çayı her türlü sindirim sorununa da iyi gelecektir. Mide ağrıları, mide spazmları, mide bulantısı, gaz ve kabızlık bir bardak fesleğen çayı ile giderilebilecek sorunlardan. Fesleğen çayı, dünyanın en iyi çayı olarak kabul edilmese de, lezzeti çok da kötü değildir. Örneğin fesleğen çayına bir miktar bal eklenebilir. Üstelik hamur ağırlıklı bir akşam yemeğini fazla kaçırdıysanız, fesleğen çayı hazmı kolaylaştıracaktır.

feslegen-cayi-1

Peki fesleğen çayı nasıl demlenecek? Eğer taze fesleğen kullanıyorsanız her fincan için 2, kuru fesleğen kullanıyorsanız her fincan için 1 çay kaşığı fesleğen kullanın. Taze fesleğen yapraklarını doğrayın. Bir demliğin içine doğranmış taze fesleğen yapraklarını ve suyu koyun. Kapağı kapatın ve kaynatın. Kaynadıktan sonra hemen altını kapatın. Fesleğenin çökmesi için 1 saat bekleyin. Süzgeç yardımıyla fesleğen çayını fincan ya da kupanıza koyun. Fesleğen çayınız hazır. Sıcak ya da ılık içmeniz etkisini daha da artıracaktır.

Zerdeçal ile sağlıklı yaşam