Kolesterol düşüren 4 bitki çayı

Bugün birçok kişinin sorunu haline gelen ve dikkat edilmesi gereken kolesterolü doğal yollarla dengelemek mümkün. Özellikle bazı bitki çayı tarifleri tam da kolesterolü dengelemeye yarıyor.

kolesteroldusuren4-bitkicayi

Kolesterol ve trigliserit vücutta bulunan iki yağ türüdür. Bu iki yağ türü olmadan hayat da olmaz. Kolesterol hücre çeperlerinin ve bazı doğal hormonların üretilmesi için gereklidir. Trigliseridler ise yüksek enerji içeren yağ asitleridir ve hücrelerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gerekli enerjiyi sağlarlar.

Bu iki yağ türünün iki kaynağı vardır; gıdasal kaynaklar ve vücutta üretilen içsel kaynaklar. Kolesterol ve trigliserid ağırlıklı olarak hayvansal gıdalarda bulunur. Bu yağlar öncelikle bağırsaklarda emilir ve kan akışı sırasında bu yağları üreten karaciğere ulaşır. Karaciğerin en önemli görevlerinden birisi, vücudun tüm bölümlerine kolesterol ve trigliseridlerin ulaşmasını sağlamak. Karaciğer kolesterol ve trigliseridleri, özel proteinlerle birleştirir ve lipoprotein adında küçük bileşenlere çevirir.

Lipoproteinler kan akışı ile vücuttaki tüm hücrelere ulaştırılır. Hücreler ise lipoproteinlerdeki kolesterol ve trigliseridi ihtiyaçları kadar alırlar.

LDL ve HDL nedir?

"Kötü kolesterol" olarak bilinen LDL seviyesi yükselirse, bu alarm zillerinin çalması anlamına gelir. Böylesi bir durumda, LDL kan damarlarının çeperlerine yapışmaya başlar. Bu yapışma arttıkça damar tıkanıklığına ya da damarların esnekliğini kaybetmesine neden olur. Bu durum ise kalp krizi ya da felç riskini artırır.

İşte bu süreçte kandaki kolesterol oranının artması sıklıkla görülen bir sorun. Tabii ki kolesterol seviyeleri, özellikle de kötü kolesterol olarak anılan LDL'nin oranları mutlaka kontrol edilmeli. Gerekli ilaçların yanında, bitki çayları da kolesterol düzeyini dengelemekte rahatlıkla kullanılabilir. İşte o çaylar;

kolesteroledusurenbitkicayi

- 5 yemek kaşığı öğütülmüş su keteni (şeytanotu) yaprağını yarım litre kaynayan suya atın. Soğuduktan sonra 2 yemek kaşığı öğütülmüş nane katın ve 3 dakika pişirin. Süzün ve sabah ve akşam olmak üzere günde 2 fincan tüketebilirsiniz.

- Öğütülmüş nane, ahududu yaprağı, çilek yaprağı ve kişniş yaprağı ve çiçeğini her biri 5 yemek kaşığı olacak şekilde karıştırın. Kaynayan 200 mililitre suya bir yemek kaşığı atın. Soğutun ve süzün. Yemeklerden önce günde üç kez tüketebilirsiniz.

- Civanperçemi çiçeği ve yaprağını, kızıl buğdayı, şimşir ağacı yapraklarını her biri 5 kaşık olacak şekilde karıştırın. Bu karışıma 3 yemek kaşığı ladin yaprağı ekleyin. Karışımdan 200 mililitre kaynayan suya 1 yemek kaşığı ekleyin, bir kapakla kapatın kaynatın. 1 saat soğuması için bekleyin. Günde en az 3 fincan tüketebilirsiniz.

- Kuşkonmaz yaprağı, huş ağacı, kırk kilit otu, kurumuş sarı çiçekler, şevketibostan, kırmızı kişniş ve naneyi karıştırın. Karışımdan 500 mililitre kaynayan suya 2 yemek kaşığı atın ve kaynatmayı sürdürün. Günde yarım litreyi bitirin. Her yemekten önce bir fincan tüketebilirsiniz.

Doğal ağrı kesiciler için tıklayın