Ergen psikolojisini anlama yolları
Artık ergenliğe adım atmış olan çocuğunuzla sürekli olarak görüş ayrılığı içinde misiniz? Çocuğunuzun bu şekilde davranmasına neden olan gerçekleri anlamak mı istiyorsunuz? Eğer bu soruya yanıtınız "evet" ise, bazı ipuçlarını izlemeniz gerekiyor.
Psikoloji farklı insan yapılarının akıl ve davranışlarını derinlemesine inceleyen bir bilim dalıdır. Ergen psikolojisi ise, gençleri belirli davranışlara iten zihinsel nedenleri ortaya çıkarmaya çalışır. Genel ergen psikolojisini anlamak, çocuğunuzun zihin ve duygusal değişimlerini yorumlama ve bunun sonunda ona yardım edebilme şansını size verecektir.
Ergen psikolojisini anlamak:
Ergenliğe girmiş çocuğunuzun bu kadar sert davranışına neyin neden olduğunu anlamak ve hem kendinizi hem de çocuğunuzu bu geçiş sürecinde rahatlatmayı istiyor olabilirsiniz. Ancak bunu yapabilmeniz için öncelikle çocuğunuzun size açık olması gerekiyor. Ergenlik dönemindeki çocuklar için normal bir gün dahi çok zor geçebilir. O nedenle onun psikolojisini anlamanın ipuçları mutlaka işe yarayacaktır.
Psikolojik özellikler bir bireyin sosyal çevresine verdiği zihinsel ve duygusal tepkilerden oluşur. Kızlar ve erkekler aynı ergenlik deneyimlerini yaşarlar, üstelik fiziksel değişiklikler de bu dönemde baskıyı giderek artıracaktır.
Çocuklar ergenliğe girdiklerinde daha fazla risk üstlenmeye eğilimli olurlar. Psikolojik değişikliklerin yanı sıra aile dinamikleri ve kültürel normlar da ergenlerin riskli davranışlarını tetikler. Dikkatsiz araç kullanmak ve şiddete eğilim bunlar arasında sayılabilir.
Anladıklarınızı çocuklarınıza yöneltmek:
Ergenlik dönemindeki çocuklarınıza onları anladığını göstermek ve bu zorlu dönemi atlatmaları için yanlarında olmak, birçok sorunun halledilebilmesinin yolunu açacaktır. Doğru iletişim kurmak aslında her şeyden önemli. Ancak onunla iletişim kurmak için asla zorlamayın. Tehditler ya da cezalandırmalar, iyilikten çok kötülüğe neden olacaktır. Zorladığınız anda sizinle iletişim kurmasının önünü keseceğinizden emin olun. Hazır olduğunda onunla her zaman konuşmaya hazır olduğunuzu bilmesi yeterli olacaktır. Size açılması için çocuğunuza zaman tanıyın.
Bunun için iyi bir dinleyici olmanız gerekiyor. Size açıldığında sözünü kesmeden onu dinleyerek güvenini kazanabilirsiniz. Onun düşüncesini anlayın, ardından görüşlerinizi ona anlatın. Durum netlik kazandıktan sonra, çözüm için ne düşündüğünü çocuğunuza sorabilirsiniz. Olabilecekleri konuşun, sınırlar belirleyin ve fikirlerinizi ona anlatın. Onun güvenini kazanmanız çok önemli. Bunu kazanırsanız, bir sonrakinde size çok daha rahat açılacaktır.
Onunla iletişim kurdunuz, onun güvenini kazandınız, şimdi sıra ona dikkat etmekte. Çocuğunuzdaki riskli davranışları, stresli olup olmadığını ve davranışlarındaki aşırı farklılıkları izleyin. Ayrıca çocuğunuzun ile birlikte ailece yaptığınız etkinliklerdeki tavırlarını da gözlemleyin. Unutmayın çocuğunuzun beyni sürekli değişiyor ve aynı zamanda olgunlaşıyor. Bu değişikliklere dikkat ederek, ona yaklaşımınızı da düzenleyebilirsiniz.
Çocuğunuzun ergenlik dönemini nasıl atlatacağınıza ilişkin ne yazık ki sihirli bir formül yok. Çünkü her çocuk farklıdır. Ancak ergenliğe giren her çocukta duygusal, fiziksel ve psikolojik olarak ortak noktalar vardır. Bu değişiklikleri yakından izleyerek, çocuğunuzun sorununun çözümüne yardımcı olabilirsiniz.