Düşük sonrası kadın psikolojisi

Gebelikte düşük, bir kadın için belki de dünyada yaşayabileceği en kötü deneyimlerden bir tanesi. Anne adayı bir kadının son isteği, bebeğini kaybetmektir. Ancak ne yazık ki, düşük vakaları sıkça yaşanıyor. Düşük sonrası bir kadın hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendisini yıkılmış gibi hisseder. O nedenle özellikle ruhsal sağlığın onarılması önem kazanır.

gebelikte-dusuk

Düşük vakası, bir kadını sadece fiziksel olarak değil, aynı zamanda duygusal olarak da kırılgan hale getirir. O nedenle özellikle düşük sonrası ruh sağlığının düzenlenmesi bir hayli önemli. Doktor yardımının yanısıra atılacak bazı adımlar, kadınların ruh sağlığını düzeltmesini kolaylaştıracaktır.

Ağlamak istiyorsanız, ağlayın:

Hamileliğinizin hangi döneminde olursa olsun, bebeğinizi kaybettiniz. O nedenle, hamileliğin istenmedik şekilde sonlanmasının ardından yas tutma hakkınız var. Herşeyi zamana bırakın. Kendinizi toplamak için bir zaman sınırlaması asla yok. Ağlamak istediğinizde ağlayın, kendinizi ağlamamak için zorlamayın. Gerekirse, profesyonel yardım alın.

düşük-sonrası-depresyon

Konuşmak her zaman işe yarar:

Düşük gibi üzücü bir durumla karşı karşıyaysanız, duygularınızı paylaşma ihtiyacı hissedeceksiniz. İster bir arkadaşınız, ister bir aile yakınınız, ister profesyonel bir danışman olsun, mutlaka konuşun. Kendinizi yabancılaşmış hissetmek çok normal, ancak asla sessiz kalmayın. Özellikle eşinizden uzaklaşmayın ve duygularınıza bariyer kurmadan iletişim kurun. Unutmayın, eşiniz de çocuğunu kaybetti.

anlamaya-calisin

Anlamaya çalışın:

Gebelikte düşük vakası evliliklerde zaman zaman bir sınav haline dönüşebilir. Siz fiziksel olarak bebeğinizi hissettiğiniz için annelik iç güdüsüyle daha çok etkilenmiş olabilirsiniz. Ancak eşiniz de kendisinden bir parça kaybettiğini tekrar hatırlayın. Eşiniz sizin gibi yas tutmuyor ya da duygularını dışa yansıtmıyor olabilir. Ancak sizin gibi davranmaması onun da acı çekmediği anlamına gelmiyor. O nedenle eşinizi de anlamaya çalışın.

esinizi-anlamaya-calisin

Spor yapmaya çalışın:

Fiziksel olarak uygun hale geldiğinizde, spora başlamayı deneyin. İyi bir spor vücudunuzda endorfin salınımını artıracağından, stresle başetmenize yardımcı olacaktır. Öncelikle yürüyüş gibi daha az yorucu aktiviteleri tercih edin. Bir süre sonra koşma ve daha yoğun spora geçebilirsiniz.

dusuk-sonrasi-spor

İlaçla tedavi:

Düşük sonrası depresyon ile başa çıkmakta zorlanıyorsanız, doktorunuzdan ilaç yardımı isteyin. Eğer çalışan bir kadınsanız, yeniden işe başlamadan önce kendinize biraz zaman verin. Düşük ardından yeniden hamile kalmayı planlıyorsanız, mutlaka doktorunuzla konuşun. Hepsinden önemlisi asla kendinizi suçlu hissetmeyin. Birçok kadın, düşüğün ardından kendisini suçlar. Asla bunu yapmayın. Düşükler, kadınların kontrol edebileceği birşey değildir. O nedenle vücudunuzu ve zihninizin iyileşmesine izin verin.

doktora-basvurun