Doğum sonrası depresyon nasıl geçer?

Anneler bebeklerini kucaklarına aldıktan sonra sorunların bittiğini düşünebilir. Ancak doğum sonrası depresyon kimi anneler için zorlu günlerin süreceği anlamına gelir. Anneler kendilerini izole edilmiş ve yalnız hissedebilirler. Hatta her gün ağlayabilirler. Peki doğum sonrası stres ile baş etmenin yolları neler? Yanıtı yazımızda...

dogumsonrasidepresyonnadilgecer

Doğum sonrası depresyon diğer hastalıklar gibi ne yazık ki yeterli ilgiyi görmeyebiliyor. Ancak doğum sonrası depresyon içinde olan anneler mutlaka yardım almalı. Birçok anne doğumun ardından duygu dönüşümleri, endişe ve uyku güçlüğü çekebilir. Bu belirtiler doğumdan birkaç gün sonra başlar ve iki hafta kadar sürebilir. Burada önemli olan söz konusu belirtilerin kısa bir sürede yok olmasıdır. Ancak annenin içinde bulunduğu durum yoğunlaşır ve iki haftadan uzun sürerse, doğum sonrası depresyon gözlemleniyor olabilir ve belirtileri 6 ay kadar sürebilir.

Peki doğum sonrası depresyonun belirtileri neler?

- Duyguların yoğun ve hızlı şekilde değişimi

- Yoğun şekilde ağlama

- Bebek bakımında zorlanma

- Aile yakınlarından ve arkadaşlardan uzaklaşma

- Yeme alışkanlıklarında değişiklikler

- Uyku bozukluğu

- Aşırı yorgunluk

- Yoğun sinirlilik hali

- Kendini değersiz ya da suçlu hissetme

- Konsantrasyon bozukluğu

- Aşırı endişe ve panik ataklar

Bu belirtilerin iki haftadan fazla sürmesi, annenin doğum sonrası depresyona girdiğinin işareti olabilir. Ancak annelerin ilaç kullanmadan, doğal yollarla doğum sonrası depresyon ile mücadele etmesinin yolları da mevcut.

1-Mutlaka yardım alın:

Çoğu anne, hemen içine kapanır ve yardım istemekten hoşlanmaz. Yardım istemek, yetersizlik göstergesi olarak algılanır. Ancak aile üyeleri ve arkadaşlardan gelen yardım önerilerini asla geri çevirmeyin. Bebeğinizi onlara emanet edin ve kendinize vakit ayırın. Duş alın, temizlik yapın, egzersizlerinizi tamamlayın ya da bebeğinizin dünyaya gelmesinin ardından ilk kez kısa süreli de olsa alışverişe çıkın. Çoğu anne, dünyaya yeni gelen bir bebeğin tamamen kendisine bağımlı olması gerçeğine hemen adapte olamaz. O nedenle yardım istemekte utanılacak bir şey olmadığını mutlaka anlamalısınız.

2- Uykunuza dikkat edin:

Yeni doğan bir bebekle uykuya dikkat etmek çok kolay gözükmese de, kalitesiz bir uyku düzeni izlemenin annenin duygularını tamamen olumsuz etkiliği bilinir. "Bebeğiniz uyuduğunda siz de uyuyun" sözü kesinlikle doğru. Yeni doğan bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılamak için kısa süreli kestirmeler, hatta 20 dakika gözlerinizi kapatmak dahi epey işe yarayacaktır. Anneler uykuya dalmak için akıllarındaki düşünceleri uzaklaştırmakta zorluk çekebilir. Bu düşünceleri uzaklaştırmak için harcanan sürede bebeğiniz yeniden uyanır ve bu döngü sürekli bu şekilde devam edebilir. O nedenle en küçük bir boşlukta uyumaya dikkat etmelisiniz. Bu şekilde endişeleriniz ve depresyon ile mücadele etmiş olursunuz.

3- Dışarı çıkın:

Birçok anne bebeğinin soğuk alacağını düşünerek bir süre evden çıkmamaya çalışır. Oysa kısa bir yürüyüşün duygulara çok iyi geleceği unutulmamalı. Doğumun ardından geçen ilk birkaç ayda bebeğinizi dikkatli giydirdiğinizde kısa yürüyüşler ya da gezintiler gerçekten işe yarayacaktır. Taze hava ve güneş depresyon ile mücadelede kaçırılmaması gereken bileşenlerdendir. Haftada 15 dakika dahi güneş almak D vitamini ihtiyacınızı rahatlıkla karşılayacaktır.

4- Egzersiz yapın:

Annelerin herhangi bir egzersize başlaması için doğumun ardından en az 6 hafta geçmesi gerekir. Ancak annelerin çoğu, çocuklarını egzersize başlamamak için bahane olarak kullanır. Bebeğinizi emanet edecek kimseniz yoksa bile, evinizde bebeğinizi arabasına koyarak egzersiz DVD'leri izleyebilirsiniz. Sizi ne harekete geçirirse geçirsin, nasıl terlerseniz terleyin bu hareketler mutluluk hormonu endorfin salgılanmasını artıracaktır. Doğum sonrası depresyon ile başa çıkmanın en iyi yollarından bir tanesinin egzersiz yapmak olduğunu kesinlikle unutmayın.

5- Yiyecek ilacınız olacaktır:

Endişe ve depresyon, her ihtiyacı için anneye bağlı bir bebek ile birleştiğinde, yemek hazırlamak oldukça zor hale gelecektir. Bu nedenle insanlar işlenmiş gıdalara yönlenirler ancak bu kimseye yarar sağlamayacaktır. Doğum sonrası depresyon ile mücadele etmenin en önemli yollarından bir tanesi, besin değeri yüksek gıdalar tüketmektir. Bunun en iyi başlangıcı aldığınız protein oranını yükseltmekten geçiyor. Gün içinde küçük miktarlarda protein tüketmek, kan şekeri düzeyinizi korumanızı sağlayacaktır. Bu da duygularınızın iniş-çıkış yaşamasını engeller. Et ve tavuk ürünleri ile deniz ürünleri, tahıllı gıdalar, fındık ve fasulye gibi gıdalar tüketmek serotonin salgınızı da artıracaktır. Serotonin de sakinleştirici etki yaratacaktır. Bir başka önlem ise alınan kafein miktarını azaltmak olacaktır. Bu nedenle vakit buldukça küçük miktarlarda da olsa, besin değeri yüksek yemekler hazırlamak ve tüketmek size gerçekten iyi gelecektir. Bunun yanında belirli mineral ve vitamin takviyeleri de kullanabilirsiniz. Özellikle omega-3 yağ asidi depresyon ile mücadelede en büyük yardımcınız olabilir.

6- Meditasyon yapmak:

Güne en az 5 dakika sessizlik ile başlamaya çalışın. Bu süre içinde kendi içinize dönün, derin derin nefes alın ve sakinleşin. Gün içinde bu süreyi 20 dakikaya çıkarabilirseniz harika olur. Bu süre içinde alacağınız derin nefesler ya da sessizlik kendinize dönmenize yardımcı olacaktır. Meditasyon içinizdeki olumsuz duyguları hedef almanızı sağlayacaktır.

7- Olabildiğince gülün:

Depresyondayken gülmek ve eğlenmek gerçekten zordur. Gülmek istemeseniz bile kendinizi zorlayın ve kahkaha atmanızı sağlayacak beğendiğiniz bir filmi izleyin. Hatta favori müziğinizle dans edebilir, bebeğinizi kucağınıza alarak bu dansı tekrarlayabilirsiniz. Birlikte gülmeye başlayacağınıza şaşıracaksınız. Gülmek, doğum sonrası depresyonun en iyi ilacıdır. Bu sırada papatya, lavanta, greyfurt ve limon gibi sakinleştirici yağlardan da faydalanabilirsiniz. Bu yağları odanıza sprey kullanarak sıkabilirsiniz. Aynı şekilde el bileklerinize de bu yağları sıkabilir ve her hareketinizde bunları koklayabilirsiniz.

Bu ipuçlarını uygularken doğum sonrası depresyon yaşayan tek annenin siz olmadığından emin olun. Bu konuda yalnız değilsiniz. Doğum sonrası depresyon bir gecede tabii ki yok olmayacak, ancak hayat tarzınızdaki küçük değişikliklerle kendinizi iyi hissetmeye başlayacaksınız. Kendinizi iyi hissetmeye başladığınızda ise hem bebeğinizden, hem de kendinizden memnun olmaya başlayacaksınız. Ama asıl önemlisi, kesinlikle yardım almaktan çekinmeyin ve içinize kapanarak sessiz kalmayın.

Düşük sonrası kadın psikolojisi için tıklayın