Ev baklavası tarifi

Ramazan bayramının vazgeçilmezi ev baklavası… Kulağa zorlu gibi gelse de, misafirlerinize kendi el emeğinizi kattığınız baklavaları ikram edebilirsiniz.

evbaklavasi

Ev baklavası hamuru açmak elbette büyük bir hüner gerektirir. Ama birkaç deneme ile ve biraz da çaba sonucu leziz bir ev baklavası yapabilirsiniz. Öncelikle baklavanın açılacak olan yufkalarının kat kat olması asıl özelliğidir. Bu sebeple yufkaların çok ince ve çok fazla olması gerekir. Hatta halk arasında baklava yufkasını yukarı kaldırdığınızda ardını görmeniz gerektiği söylenir. Bu sebeple ince ve şeffaf yufkalar elde edilmelidir. Bunu sağlamak için mısır nişastası ya da buğday nişastası kullanabilirsiniz. Buğday nişastası hamurun yapışmasını engelleyeceği için öncelikli tercihiniz olabilir. Eğer baklavayı kıtır kıtır seviyorsanız baklava hamuruna yarım limonun suyunu ilave etmelisiniz.

Ev baklavası için gerekli malzemeler:

- 5 su bardağı un

- 1 paket kabartma tozu

- 1/2 çay bardağı sıvı yağ

- 1 yumurta

- 300 gram tereyağı

- 1 su bardağı yoğurt

- 1 yemek kaşığı sirke

- 4 su bardağı şeker

- 1 su bardağı ılık süt

- Ceviz

- Bir tutam tuz

- 1 yemek kaşığı limon suyu

- 5 su bardağı su

Ev baklavası yapılışı:

Şerbeti hazırlamak için şekeri ve suyu derin bir tencereye koyun.

15 dakika kaynatın ve içine limon suyunu ekleyip beş dakika daha kaynatın.

Şerbeti soğumaya bırakın.

Erimiş tereyağı, sıvı yağ, sirke, tuz, un, kabartma tozu, yoğurt ve yumurtayı bir kaba alın.

Ilık süt yavaş yavaş eklenerek hamur yoğrulur.

Hamuru otuz ayrı bezeye ayırın.

Bezeleri bir kaba alın ve üzerine nemli bir bez kapatın.

Nişasta ve unu bir kaseye alın.

Bezeleri bu un ve nişasta karışımı ile açın ve her bezeyi incecik bir yufka haline getirin.

Önceden yağladığınız tepsiye üç kat yufka serin ve üzerine istediğiniz miktarda ceviz serpin.

Bundan sonra bir kat ceviz, bir kat yufka olacak şekilde tepsiye yufkaları yerleştirin.

Daha sonra baklavayı dilimleyin.

Tavada tereyağını iyice kızdırın.

Baklava hamurunun üzerine dökün.

Sıcak olan tatlının üzerine şerbeti dökün.