Etin Taze Olduğunu Nasıl Anlarız?

et1

Et alırken nelere dikkat etmeliyiz? Etin taze olup olmadığını nasıl anlarız? Bütün bu soruların cevapları bu yazıda:

Hayvanların yetiştirilirken de, kesimi ve paketlenmesi yapılırken de hijyen koşullarının önemli olduğunu belirten Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, halk arasında kırmızı etin renginin koyulaştıkça tazeliğini yitirmiş olduğu yönünde bir inanç bulunduğunu, fakat bu inancın doğru olmadığını söyledi.

Etin kırmızılık oranının hayvanın türüne, cinsine, yaşına, yetiştiği bölge ve beslenme şekline göre değişiklik gösterebileceğini ifade eden Gürbüz, “İnek eti soluk kırmızı, yağları ise limon sarısıdır. Boğa eti koyu kırmızı renkli, yağları beyazımsıdır. Dana eti soluk kırmızı, öküz eti ise kırmızımtırak, yağları beyaz-sarıdır. Koyun eti açık kırmızıdan kiremit kırmızısına kadar değişen tonlarda kırmızıdır. Ayrıca, aynı ırk hayvanlarda bile, etin alındığı bölgeye göre renginde farklılık görülmektedir. Tüketicilerin renkle ilgili dikkat etmesi gereken husus, satın aldıkları etlerin birbirinden farklı tonlarda da olsa, açıktan koyuya değişen kırmızı renkte olmasıdır. Tüketiciler, kırmızı renkte olmayan, üzerinde bölge bölge koyu renk halkalar bulunan etlere karşı temkinli davransınlar, bu etleri tüketmemeye özen göstersinler” dedi.

Yüzeyi Kurumamış Olmalı

Sağlıklı ve taze etin diri fakat yumuşak olması gerektiğine dikkat çeken Gürbüz, sağlıklı ve kaliteli etle ilgili tespitlerini şöyle tamamladı: “Taze ve kaliteli bir et diri görünür, yüzeyi kurumamış olmalıdır. Buna karşılık aşırı ıslaklık ve yapışkan doku da etin sağlıksız olduğunun göstergesidir. Et seçimi yaparken bu hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Ayrıca, piştikten sonra, kolay çiğnenebilmesi, etin parçalara bölünme kolaylığı ve çiğneme sonrası ağızda kalan miktarı etin kalitesinin göstergesidir.”

İlaç Kokusu Aldığınız Eti Yemeyin

Etin tadının ve kokusunun da önemli faktörler arasında yer aldığını belirten Gürbüz, “Etin rengi, dokusu, görünümü gibi faktörler kaliteli et kriterlerine uygunluk gösterse de, tüketiciler satın aldıkları eti pişirdiklerinde, tencerenin kapağını açar açmaz, ağırlaşmış, ilaç kokusu ya da dezenfektan kokusu gibi farklı bir koku hissediyorlarsa bu eti asla tüketmesinler” tavsiyesinde bulundu.

Eti Dışarda Bekletmeyin

Özellikle yaz aylarında yapılacak en büyük yanlışın eti dışarıda bekletmek olduğunu ve dışarıda bekleyen etin bakteri yuvası haline geleceğine vurgu yapan Gürbüz, “Alışveriş yaparken et ve et ürünlerini en son alınmalı, dışarıda bekletilmemelidir. Eve gelir gelmez de günlük kullanım miktarına göre parçalara ayırıp derin dondurucuda saklamak önemlidir. Donmuş etler çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır” şeklinde konuştu.