Mutfak temizliğinin püf noktaları

Mutfak temizliği, sağlığınıza doğrudan etki ediyor. Mutfağın temiz tutulması evinizin diğer alanlarına mikropların yayılmasını önler.

mutfaktemizliginpufnoktalari

İşte mutfak temizliğinin püf noktaları;

Dokunduğunuz kapaklar

Buzdolabı, mikrodalga, fırın, mutfak dolap kapaklarına günde kaç kez dokunduğunuzu hiç düşündünüz mü? Mutfakta bu alanların iyi temizlenmemesi var olan mikropların her yere taşınması anlamına geliyor. Gıda Kontrol Dergisi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, çeşitli hastalıklara neden olan listeria ve E.coli dahil 15 bakterinin mutfaklarda bulunduğunu gösteriyor. O nedenle mutfakta işiniz bittikten sonra mutfağınızdaki bu kapakları temizlemeyi ihmal etmeyin.

Ev temizliğinin püf noktaları

Mutfak lavabosu

Mutfak lavabolarında tuvalette bulunan bakteri türlerinden bulunduğunu biliyor musunuz? Uzmanlara göre, bakteriler nemli ve karanlık bölgeleri çok seviyor. Lavabolar da bakterilerin yaşaması için en uygun alanlardan biri. Mutfak lavabosunu sabun ve ılık suyla temizleyin. Ardından bir havlu yardımıyla kurutmayı unutmayın.

Kahve makinelerinin temizliği önemli

Kahve makinesinde kahvemizi yaptıktan sonra durulayıp, bir sonraki kullanım için beklemeye alırız. Oysa kahve makinelerinin içini düzenli olarak temizlememiz gerekli. Ayda en az bir kez filtre olmadan içine sirke koyduğumuz suyla kahve makinenizi çalıştırın. Ayırabildiğiniz tüm parçaları ılık su ve deterjan yardımıyla temizleyin. Sirke kokusunun kalmaması içinde bir miktar pirinç tanesi koyarak bekletebilirsiniz.

Çöp öğütme bölümleri

Günümüzün mutfaklarında çöp öğütme aparatları günden güne yaygınlaşıyor. Çöpleri öğüttüğünüz bu alanların temizliği ise büyük önem taşıyor. Özellikle küçük yiyecek parçalarının aparatların içinde kalmaması için sirke, limon kabukları ve buz küplerini aparatın içine koyun ve çalıştırın. Bu işlem yiyecek artığı kokusunu da yok edecektir.

Fırınların içleri

Hijyen için yemek pişirme sonrasında, fırın içerisine bulaşan yemek yağlarını ve kalıntılarını temizlemeniz gerekiyor. Önce fırının içindeki tel ve tepsileri çıkarın. Ardından şu karışımı hazırlayın: Çeyrek su bardağı tuz, çeyrek su bardağı karbonat ve 1 su bardağı su. Tamamen metal görünen noktalara dokunmadan bu karışımı yağlı ya da kirli bölgelerin üzerine uygulayın. Yaklaşık 5 dakika sonra süngerinize çok az bulaşık deterjanı dökün ve fırınınızı ovun. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli nokta fırının içinde köpük ya da deterjan bırakmamanız. Eğer içinde deterjan kalırsa açık yemekle doğrudan aynı havada kalacağı için yemeğinizin tadında gariplik sezebilirsiniz.

Geri dönüşüm çantaları

Eğer alışveriş çantası olarak geri dönüşüm çantası tercih ediyorsanız; içini sterilize edip, kuruttuktan sonra kullanmalısınız. Aksi halde binlerce bakteri sizinle olacaktır.

Ocak başlıkları

Kirlerin odak noktası ocak başlıkları... Elektrikli ya da gazlı, nasıl bir ocak kullanırsanız kullanın mutlaka ocağınızı kirlerden arındırın. Öncelikle yemek kalıntılarının tuttuğu teli kaldırın. Ardından bulaşık deterjanını süngere dökün ve kirlerin üzerinden hafifçe geçin ve beş dakika bekleyin. Süngerinizi yıkayıp üzerine çok az çamaşır suyu dökün ve ocağınızdaki yumuşayan kirlerin üzerine uygulayın. Ocak başlıklarınızı ise kapanabilir bir bozdolabı poşeti içine yerleştirin. İçine 4'te bir fincan amonyak koyarak kapatın. Bir gece bekletin. Sabah süngerle ocak başlıklarını temizleyebilirsiniz. Eğer aspiratör kullanıyorsanız ve mazgalı çıkıyorsa onu da ılık su ve bulaşık deterjanı yardımıyla yıkayın. Aspiratörün camını da süngerle temizleyebilirsiniz. Her yeri iyice ovduğunuzdan emin olduktan sonra iyi sıkılmış bir bezle tüm kirli köpüğü toplayın.

Buzdolabını kirlerden kurtarın

Buzdolabı temizliğine başlamadan önce atılması gereken tüm ürünleri atın ve içini boşaltın. Sıra geldi müthiş karışıma: Küçük bir kovanın yarısını su doldurup üzerine iki yemek kaşığı karbonat ya da 4 yemek kaşığı sirke ekleyin. Bu karışımla dolabınızın her noktasını silin. Silme işlemi bittikten sonra kuru fakat toz bırakmayan bir bezle aynı şekilde her rafı silin. Artık yiyecekleriniz dolaba girmeye hazır.

Bulaşık makinesi temizliği

Bulaşık makinesinin iç temizliği için bir sprey içine beyaz sirke ve suyu aynı oranda karıştırarak çözelti oluşturun. Bu çözeltiyi bulaşık makinesinin duvarlarına sıkın ve temizleyin.

Zemin

Mutfakta zemin temizliği çok önemli. Uzmanlar, zemin temizliğinin yukarıdan aşağıya yapılmasını öneriyor. Mutfakta tüm temizleme işlemi bittikten sonra yerleri önce elektrik süpürgesi ile süpürün, ardından da silin. Mutfağınız artık tertemiz.