Ev temizliğinde yapılan hatalar
İster bulaşık, ister toz alma, ister elektrikli süperge ile temizlik olsun, yapılan bazı hatalar işlerin yeniden ve yeniden yapılmasına neden olacaktır. Bu hem zaman kaybı olacak, hem de sizi gereğinden fazla yoracaktır. Peki bu hatalar nedir ve yapılması nasıl engellenebilir?
Evinizi temiz ve düzenli tutmak için çalışırken yapılabilecek hatalar işleri daha da zorlaştıracaktır. Bu nedenle mümkün olduğuna temizlik yaparken hataya yer vermemek önemli.
1- Bulaşık makinesini yanlış yerleştirmek:
Aynı malzemeleri aynı sepete koymak, bulaşık makinesinin yıkaması bittiğinde toplamak için size zaman kazandıracaktır. Ancak tüm malzemeleri, aynı yöne bakacak şekilde bulaşık makinesine yerleştirirseniz, onları yeniden yıkamanız gerekecektir. Kaşıklar ve bıçaklar birbirine yapışacak ve makinenin her iki tarafı düzgün şekilde yıkamasını engelleyecektir. Bunun tek istisnası çatallardır. Çatalları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Bu eğilmelerini engelleyecektir.
2- Temizleme solüsyonları doğrudan püskürtmek:
Temizlik malzemelerini aşırı şekilde spreylemek ürünü boşa harcamak anlamına gelecektir. Malzemeyi doğrudan temizleyeceğiniz yüzeye püskürtmek yerine, bir mikrofiber beze püskürtüp temizliği o şekilde yapın. Özellikle temizleme malzemesini büyük yüzeylere kesinlikle püskürtmeyin. Bezi ile bu temizliği yapın.
3- Pencereleri güneşli günde temizlemek:
Hemen herkes bunu denemiştir ve herkes de başarısız olmuştur. Güneşin doğrudan camınıza vurduğu anlarda etkili bir temizlik yapmak imkansızdır. Doğrudan gelen güneş ışınları ile camı temizlemeye çalışmak parlamalara neden olur. Camlarınızı temizlemenin en iyi zamanı ya sabah erken saatler ya da akşamüstüdür.
4- Temizlenmiş bir süngeri, temiz olarak kabul etmek:
Süngerler temiz görünebilir ancak aynı zamanda milyonlarca bakteriye ev sahipliği de yapabilirler. Kalan bakterileri önlemenin en iyi yolu düzenli şekilde süngeri temizlemekten geçiyor. Süngeri haftada bir kez bulaşık makinenizin en üst rafına koyun ve yıkayın. Aynı şekilde süngeri yüksek ısıya ayarladığınız mikrodalga fırında 2 dakika dezenfekte edebilirsiniz. Ancak bu işlemden sonra süngerin soğumasını mutlaka beklemelisiniz. Ayrıca düzenli olarak süngerinizi yenilemelisiniz.
5- Sıvı lekelerini doğru temizlememek:
Meyve izleri, kahve ya da çay kalıntılarını ovmak uzun dönem için çok da etkili olmayacaktır. Üstelik bu lekeler halı ya da kilimlerinizde ise işiniz daha zor olacaktır. Sıvıyı halıya döküldüğü anda derinlemesine temizlemeseniz bile, zaman içinde bu leke yeniden ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için sıvının döküldüğünü farkettiğiniz anda kuru bir havlu ile mümkün olduğunca fazla sıvıyı emdirin. Ardından sıvının döküldüğü yeri buzlu su ile ıslatın ve kuru bir havlu ile kurulayın. Tüm sıvıyı emmesi için havlunun üzerine basın. Bu temizliği havluya leke çıkmayana kadar sürdürün. Eğer iz kalırsa, bunun için satın alacağınız bir leke çıkarıcıyı sıkın ve temizleme sürecini tekrarlayın.
6- Elektrik süpürgenizin tüm malzemelerini kullanmamak:
Elektrik süpürgenizin kutusunda çıkan tüm malzemelerin bir amacı vardır. Örneğin ince ağızlı aparatı kullanmak, normal şartlarda alamayacağınız ya da bu temizlik sırasında uçuşacak tüyleri toplamaya yarar. Mobilyalar için uygun aparatı kullanmak üzerlerindeki tozları ve tüyleri toplamanın en iyi yoludur. Doğru aparatı kullanmamak, evinizde elektrik süpürgesiyle yapacağınız temizliğin süresinin uzamasına neden olacaktır.
7- Tuvalet fırçasını temizlemeden yerine koymak:
Tuvaletinizi fırça ile temizledikten sonra doğrudan yerine koymak yapılacak en büyük hatalardan. Tuvalet fırçasını durulamak ve dezenfekte etmek için zaman harcasanız dahi, fırça üzerinde kalacak olan rutubet kısa sürede bakteri oluşumuna neden olacaktır. Tuvalet fırçasını yerine koymadan önce dezenfekte etmeyi ve kurutmayı unutmayın.