Bahar temizliğinde unutulmaması gereken ince detaylar
Bugünlerde güneş artık ışıklarını daha sık göstermeye başladı. Bu da ilkbaharın yavaş yavaş gelmeye başladığının bir göstergesi. Yeni bir mevsime doğru ilerlerken, bahar temizliği ilk akla gelenlerden.
Hepimizin içinde, kışın evin çeşitli köşelerine girmiş olan tozlardan kurtulma isteği yatar. Bahar temizliği, evdeki tüm kitapların kitaplıktan indirilip tozlarının alınması, yerlerin dip bucak silinmesi, halıların hatta koltukların yıkanmasını içerir. Ancak bahar temizliği yapılırken, ne yazık ki gözden kaçırılan alanlarda mevcut.
Eğer evinizde gönül rahatlığıyla bir bahar temizliği yapmak istiyorsanız, unutmamanız gerekenler listesi şöyle:
İlk atılacak adım yatağınızdan başlamalı. Nevresimlerinizi düzenli olarak yıkadığınız ortada ancak yastıklarınızı ne kadar sıklıkla yıkıyorsunuz? Yastıklar 3 ila 6 ay arasında mutlaka yıkanmalı. Bahar temizliğine kalkışacaksanız, yatak odanızdaki yastıklarınızı unutmayın.
İyi bir bahar temizliğinin olmazsa olmazı perdelerin yıkanmasıdır. Ne tarz perde kullanırsanız kullanın, onları temizlemenin mutlaka bir yolu vardır. İster storlarınızı nemli bezle silin, ister ağır perdelerinizi yıkamaya gönderin ya da kendiniz yıkayın, yılda en az bir kez pencerelerinizin görünüşünü ferahlatın.
Kış aylarında evinizi istediğiniz kadar temizleyin, bahar temizliğine kalkıştığınızda unutmamanız gereken bir ayrıntı da, ampuller. Mikro-fiber bir bez kullanarak dikkatli şekilde her odadaki ampullerin tozunu almayı unutmayın. Temiz bir ampul hem güzel görünecek, hem de odayı daha fazla aydınlatacaktır. Tam bir "kazan-kazan" durumu...
Mutfağınızdaki aletler, bahar temizliğinde unutulmaması gerekenler arasında yer alıyor. Su ve sirke karışımıyla kahve makinenizi, çaydanlıklarınızı ve robotlarınızı temizleyebilirsiniz. Tost makinenizi temizlemeyi de unutmayın. Tabanını çıkarın ve içinde kalan yanmış ekmek kırıklarını çıkartın. Tostlarınız çok daha lezzetli olacaktır.
Fırınınızın kapağını kapatıp silmek belki de mutfak temizliğinde yapılacak en kolay işlerden biridir. Ancak bahar temizliğine kalktığınızda, fırının üzerindeki davlumbazı ya da aspiratörü unutmayın. Yemek pişirirken genellikle yere bakarız, fırının üzerinde oluşan o tozlu ve yağlı kalıntıları pek görmeyiz. Bunları temizlemek için ılık ve sabunlu su kullanmak, eski parlaklığını hemen sağlayacaktır.
Mutfağınızdaki çöp kovasının her gün çöpleri atmanıza rağmen kokmaya başladığını hissettiğinizde işiniz var demektir. Daha önce yapmadıysanız, çöp kovasını mutlaka dışarı çıkarıp, sabun ve ılık suyla yıkayın.
Banyo hemen herkesin evinde en temiz tutulan mekanlardan biridir. Ancak ne kadar temizlerseniz temizleyin, banyonuzdaki havalandırma bu temizlikten nasibini almaz. Bunu halletmek çok da zor değil. Havalandırmayı çıkarın ve sabunlu suya yatırın. Bu arada havalandırmanın içini elektrikli süpürgeyle temizleyin. Sabunlu suda bekleyen pervaneyi çıkarıp yerine taktığınızda daha iyi çalıştığını göreceksiniz.
Kıyafetlerimizi temizledikleri için çamaşır makinesi ve varsa kurutma makinesinin temizliğe ihtiyaç duymadığını düşünebiliriz. Ancak bahar temizliği yapıyorsanız, bunlara da el atmakta yarar var. Çamaşır makinenizi boş şekilde sıcak suyla en yüksek derecede çalıştırmak, içini, boşaltma borularını ve biriken kireçleri temizleyerek makinenizin ömrünü uzatacaktır.
Kışın yapılacak temizlik ve bakım çalışmaları için tıklayın