Şeftalinin Faydaları

peach-image-free-2

Yazın bol bol tükettiğimiz nefis kokusu ve tadıyla bizi mest eden şeftalinin faydalarını biliyor musunuz?

Vücuttaki zehirli maddelerin dışarı atılmasını sağlayan bu harika meyve; su, madensel tuzlar ve şeker açısından son derece zengindir. Şeftalinin en büyük özelliği kadifemsi kabuğudur. Fakat bu tüylü kabuktan hoşlanmayanlar için nektarin adı verilen tüysüz türü de vardır.

Yaklaşık 3-5 metre boyunda olan şeftali ağaçlarının ana vatanı Çin’dir. İran’a, sonra da Anadolu’ya geçmiştir. Avrupa’ya da Anadolu’dan yayılmıştır.

Şeftali satın alırken özellikle kokulu olanını seçmek gerekir. Olgunlaşmış olduğunu yumuşaklığından kolayca anlayabilirsiniz. Olgunlaşmamış bir şeftaliyi 1-2 gün folyo içinde saklarsanız olgunlaşmasını sağlayabilirsiniz. Alış veriş sırasında şeftaliyi en son almak ezilme tehlikesini en aza indirir.

Şeftalinin faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür.
  • Meyvesi hazmı kolaylaştırır.
  • İdrar yollarını temizler. Bol miktarda idrar söktürür.
  • Vücudu zehirli maddelerden temizler.
  • Susuzluğu giderir ve vücuda serinlik verir.
  • Basur memelerinden doğan şikayetleri ortadan kaldırır.
  • Safra kesesi ve böbrekler için de son derece faydalıdır.

Hemoroide şeftali çekirdeği

Halk arasında “basur” olarak bilinen “hemoroid”in tedavisi için hem ucuz hem de kolay bir yol:

Şeftali çekirdeği... İçinde bulunduğumuz şu günlerde bol miktarda bulabileceğiniz şeftalinin çekirdekleri, basur için etkili bir şifa kaynağı. Çekirdekleri kırıp her sabah aç karnına 2-3 tane yendiği zaman basur için büyük fayda sağlıyor. Bu tedaviye 3-4 hafta devam etmek gerekiyor. Kullananlar, bu tedavi yoluyla yüzde 90 başarı sağlandığını belirtiyorlar.

100 gram şeftalideki besin değerleri

A vitamini 1330 iu.

B 1 vitamini 0.02 mg.

B 2 vitamini 0.05 mg.

B 3 vitamini 1 mg.

C vitamini 7 mg.

Potasyum 202 mg.

Yağ 0.1 gr.

Karbonhidrat 9.7 gr.

Protein 0.6 gr.

Kalori 38 kcal.

Fosfor 19 mg.