A Vitamini Hangi Besinlerde Var?

Vitamin-C-imageA Vitamini Hangi Besinlerde Var?
A vitamini cilt, diş, kemik ve dokuların korunması için kilit rolü bulunan vitaminler arasındadır. Aynı zamanda gözlerimizdeki retinada bulunan pigmentlerin üretiminde kullanıldığı için “retinol” olarak da adlandırılır. A vitamini, düşük ışıkta görme kabiliyetini geliştirir ve genel olarak göz sağlığını korur. “A vitamini hangi besinlerde var” soruna tam olarak cevap verebilmek için A vitamini çeşitleri hakkında biraz bilgi vermem gerekiyor. Çünkü A vitamini hem bitkisel hem de hayvansal gıdalarda farklı şekillerde bulunmaktadır. A vitamini “retinol” olarak hayvansal gıdalardan alınabilir. Bazı bitkisel gıdalar ise “karotenoidler” olarak bilinen bileşenleri içermektedir ve bu bileşenler vücut tarafından A vitaminine dönüştürülebilmektedir.

Ne Kadar A Vitamini Almalıyım?

“A vitamini hangi besinlerde bulunur” sorusunun cevabına geçmeden önce hangi yaş grubunun günlük ne kadar A vitaminine ihtiyacı olduğu hakkında kısaca bilgi vereyim. 0-6 ay arası bebekler günlük 400 mcg, 7-12 ay arası günlük 500 mcg, 1-3 yaş arası çocuklar günlük 300 mcg, 4-8 yaş arası çocuklar günlük 400 mcg, 9-13 yaş arası çocuklar günlük 600 mcg, 14-18 yaş arası ergenler 900 mcg (E), 700 mcg (K), 19 yaşından büyük yetişkinler içinse günlük 900 mcg (E), 700 mcg (K) A vitamini önerilmektedir. Gebelik döneminde günlük A vitamini ihtiyacı 770 mcg, emzirme döneminde ise 1300 mcg olarak belirlenmiştir. Bu rakamlar Amerikan Tıp Enstitüsü tarafından önerilen rakamlardır ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilere tavsiye edilen A vitamini miktarlarıdır.

A Vitamini ve Göz Sağlığı

A vitamini, E ve C vitaminleriyle birlikte göz sağlığını korumak için önemli bir rol oynamaktadır. A vitamini eksikliğinin ilk belirtileri gece körlüğü, görme bozuklukları, göz kuruluğu olarak gözlerde ortaya çıkabilir. A vitamini ayrıca katarakt oluşumunu riskini düşürmek için önemlidir.

A Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

A vitamini hayvansal ve bitkisel gıdalarda bulunmasına karşın bazı durumlarda bitkisel kaynaklardan alınan “karotenoidler” A vitaminine dönüştürülemez ya da vücudun ihtiyacı olan miktarda A vitaminini sağlamakta yetersiz kalabilirler. Bu dönüşümü pek çok faktör olumsuz yönde etkileyebilir ancak bunlar arasında ilk sıralarda gelenler; düzenli alkol tüketimi, sindirim sistemi sorunları, yüksek dozda A vitamini ya da D vitamini kullanımı, bazı reçeteli ve reçetesiz ilaçlardır. Bu durumlardan birini veya birkaçını yaşıyorsanız, bitkilerden aldığınız karotenoidler, ne kadar çok olursa olsun A vitamini ihtiyacını karşılamayacaktır. Böyle bir durumda doktorunuza danışarak A vitamini takviyesi ve beslenme önerisi alabilirsiniz.

Aşağıdaki listelerde A vitamini bakımından zengin bazı bitkisel ve hayvansal gıdaları bulabilirsiniz.

A Vitamini Bulunan Bitkisel Gıdalar

  • Tatlı patates
  • Havuç
  • Ispanak
  • Kale
  • Şalgam
  • Pazı
  • Kabak
  • Hardal yeşilliği
  • Mercimek
  • Kavun
  • Papaya
  • Kırmızı biber
  • Domates
  • Pırasa
  • Greyfurt
  • Bezelye
  • Kuşkonmaz
  • Karpuz
  • Yeşil fasulye
  • Kayısı
  • Brüksel lahanası
  • Maydanız
  • Brokoli

A Vitamini Bulunan Hayvansal Gıdalar

  • Ciğer ezmesi
  • Keçi sütü
  • İnek sütü
  • Karides
  • Yumurta
  • Somon
  • Peynir
  • Yoğurt
  • Sardalya
  • Tuna
  • Tavuk