Polikistik Over sendromu nedir?
Genellikle üreme çağındaki kadınlarda en çok rastlanılan hormon bozukluklarından birisi polikistik over sendromu; yani bir endokrin bozukluğudur. Yumurtalıklarda hipofiz bezi, böbreküstü bezi ve dokular arasında oluşan etkileşim bozukluğundan dolayı ortaya çıkar. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve kronik bir hastalık olarak bilinen polikistik over sendromunu; çevresel faktörler ve genetik koşullarda tetikleyici olabiliyor.
Kısırlık, anksiyete-depresyon, hızlı ve aşırı kilo alma, ciltte akne oluşumları, kasık ağrısı, tüylenme belirtilerinden sadece birkaçı. Özellikle adet düzeninde bozukluk bu hastalığa dair en büyük ipuçlarından biri. Ancak kişiden kişiye bu belirtiler; hastanın şikayetleri bünyesel farklılıklardan dolayı değişim gösterebiliyor.
Polikistik over sendromundan şikayetçi kadınların genelinde yüksek tansiyon, rahim kanseri, kalp ve damar hastalıkları ve şeker hastalıklarına yakalanma riski bulunuyor.
Hastalığın teşhisinde ise kan testleri yapılarak hormon düzeyleri ölçülüyor. Rahatsızlığı en fazla etkileyen insülin olduğu için, başlıca tiroit fonksiyon testleri, açlık kan şekeri ölçümü, kolesterol ölçümü gibi sonuçlar inceleniyor. Aynı zamanda ultrasonlada hastalık belirlenebiliyor.
Polikistik over tedavisinde amaç, erkeklik hormonunu azaltmak, rahim iç tabakasını korumak, gebeliğin olumsuz etkilenmemesini sağlamaya yönelik çözümler bulmak, kilo alımını engellemek ve insülin direncinden ötürü karşılaşılabilecek hastalıkları önlemektir. Tedavi sürecinde beslenme düzenleyici diyetler, doğum kontrol hapları, erkek hormonu seviyesini düşürücü ilaçlar kullanılıyor.
Polikistik over sendromunun ilerlemesiyle cerrahi müdahaleye de ihtiyaç duyulabilir. Yumurtalıklara elektrik taşıyan küçük iğnelerle müdahale ediliyor ve kistlerin temizlemesi yapılıyor. Yumurtalıklar üzerindeki baskı ortadan kaldırıldıktan sonra yumurtalıklar yeniden düzensiz hormon üretimine başlayarak şikayetler tekrar başlayabiliyor. Bu yüzden tedaviye oldukça uzun süre devam edilmesi öneriliyor.