Bebek Emzirmede Doğru Yöntem
Yeni Bebek sahibi olan tecrübesiz tüm anneler hep endişelidirler acaba bebeğim yeterince besleniyor mu? Bu konu çiçeği burnunda anneleri emzirme konusunda en çok endişelendiren konulardan biridir. Bebeklerinin doğru şekilde emmiyor oluşu bebeğin kendisinde mutsuzluğa yol açarken annede ise ciddi endişeye yol açar. Şu kurallara dikkat ederseniz, her seferinde bebeğinizin doğru emiyor olduğundan emin olursunuz:
1-Bebeğinizin emzirme anında ağzını tam açtığından ve dilinin hafif dışarı doğru (alt dudak üzerinde) olduğundan emin olun.
2-Memenize elinizle destek olunuz. Bu desteği elinizi memeniz üzerinde C-tutuşuyla (hilal şeklinde) yapınız. İşaret veya başparmağınızdan biri saat üzerinde 9u gösterirken diğeri 3ü göstermeli. Bu şekilde bebeğiniz de meme başının tamamını ve areola kısmının da mümkün olan en geniş alanını ağzına almış olacaktır.
3-Meme başınızı yavaşça bebeğinizi dil ortasının üzerindeki hizaya gelecek şekilde ağzına sokunuz. Bu şekilde onu ağzını açması için uyarmış olursunuz.
4-Bebeğiniz ağzını tam olarak açtığında ve dilini alt dudağı üzerine bıraktığında bebeğinizin ağzını memenize yanaştınız (memenizi bebeğinize değil).Bebeğinizin areolayı olabildiğince dudaklarıyla kavramış olmalıdır.
5-Bebeğinizin burnu göğsünüzde değiyor olmalı. Ancak, göğsünüz bebeğinizin burnu üzerinde baskı yapmamalı (rahat nefes almasına engel olmayın). Emme esnasında yudumlama sesini de duyuyor olmalısınız.
Bebeğiniz meme başınızda emme pozisyonunu tam ve doğru olarak aldığında, ilk 30-60 saniye boyunca bir ağrı hissedebilirsiniz. Bebeğinizin emişlerinin göğsünüzde hissetmeye başlarsınız. Eğer emme esnasında ağrınız devam ederse, emmeyi durdurup bebeğin pozisyonunu değiştiriniz. Eğer ağrınız hala geçmezse, doktorunuzla konuşunuz. Enfeksiyon gibi bir problemin olmadığına emin olunuz.
Bebeğinizi her 4-5 emiş sonrasında, 5-10 saniye dinlenecektir. Göksünüzdeki süt arttıkça bebeğinizin aralıksız yaptığı emiş sayısı da artacaktır. Memenizden süt ne kadar az gelirse, bebeğinizde emerken o derece zorlanacağından dolayı, aralıksız emiş sayısı 3-4 gibi rakamlara inecek ve dinlenme süresi de 10 saniye seviyesine çıkacaktır.
Bebeklerin çoğu doyduklarında memeyi kendileri bırakırlar. Her iki göğsünüzden de yeteri kadar süt emmesine ragmen, eğer bebeğiniz emme işlemine son vermemiş, sadece meme başınızı emiyorsa; bir başka deyişler, süt emmiyor ancak sadece memenizi emiyorsa, memenizi yavaşça geri çekerek emme işlemini sonlandırınız. Artık bu aşamada onun gazını alabilirsiniz.