Bebek doğru şekilde nasıl emzirilir?
İster bebek bekleyin, isterseniz bebeğinizi yeni kucağınıza almış olun, hem anne hem de bebek için belki de dünyanın en muhteşem hissini yaşamak için emzirme hakkında bilmeniz gerekenleri mutlaka gözden geçirmelisiniz.
1- Doğru pozisyonu alın
Bebeğinizi emzirmeye başlamadan önce mutlaka rahat olmanız gerekli. Sonrasında ise bebeğinizi kucağınıza alın. Bebeğinizin ağzı tam göğüs ucunuzun karşısına gelecek şekilde yerleştirin. Bebeğin başının ve vücudunun düz olmasına da dikkat etmelisiniz, böylelikle bebek emdiği anne sütünü rahatlıkla yutabilir. Bebeğin boynunu, omuzlarını ve sırtını desteklediğinizden de emin olun.
2- Memenin yakalanması
Bebeğinizi emzirmeye hazır olduğunuzda, memeyi ağzına alabilmesi için onu göğsünüze yumuşak ama hızlı bir şekilde yaklaştırın. Bebeğin alt dudağının göğüs ucunu mümkün olduğunca alttan kavramasını amaçlayın. Başı hafif geride olmalı ve çenesi memenize deymeli. Bebeğin dudakları göğsünüze değdiğinde, meme ucunu ağzına almalı ve damağına doğru çekmelidir.
3- Ağrı duyuluyorsa...
Bebeğinizi emzirken ağrı hissediyorsanız, bunun birkaç nedeni olabilir. Pamukçuk, reflü, meme enfeksiyonu ya da tıkanıklık ağrının sebebi olabilir.
4- Acıyan göğüs uçlarının bakımı
Acıyan göğüs uçları tabii ki ideal bir durum değildir ancak ne yazık ki emzirme sonrası sıklıkla görülür. Bunun bakımını yapmak için anne kendi sütüyle göğüs uçlarına masaj yapabilir, emzirmenin ardından bir süre göğüs uçları açık bırakılarak havanın memeyi kurutması sağlanabilir. Bir başka yöntem ise, memeyi sabun kullanarak temizlememek olacaktır. Çünkü sabun göğüs ucundaki yağı kurutacaktır. Onun yerine ılık suyla temizlemek çok daha faydalı. Emzirme öncesi ve sonrasında ılık suyla ıslatılmış havlu ile kompres yapmak meme uçlarını rahatlatacaktır. Ayrıca göğüs ucu kremleri de acıyı engelleyecek ve bakımı kolaylaştıracaktır.
5- Anne sütünü biriktirmek
Bebeğinizi kalabalık içinde emzirmekten rahatsız oluyorsanız, eşiniz bebeğinizi beslemek istiyorsa ya da göğsünüzü kısa süreliğine de olsa rahatlatmak istiyorsanız, ara sıra memenizdeki sütü biriktirmeniz gerekecektir. Bunu yapmanın en iyi zamanı, bebeğinizin günün ilk sütünü içtikten sonraki saatlerdir. Buna kolaylıkla alışacaksınız, üstelik bunun için piyasada çok sayıda pompa ve saklama kapı bulunuyor.
6- Yardım almayı unutmayın
Evet, bebeği emzirmek her ne kadar doğal bir eylem olsa da, yeni anneler bu yeteneklerini geliştirmek için zamana ihtiyaç duyabilir. Bunu zamana bırakın ve alabildiğiniz kadar yardım alın. Eşinizden, uygun aile bireylerinden ya da arkadaşlarınızdan yardım isteyin. Aynı şekilde doktorunuzu da rahatlıkla arayabileceğinizi unutmayın.
7- Endişelerinizi dile getirin
Eğer bebeğinizi emzirmekte zorlanıyorsanız bunun tabii ki bazı nedenleri olacaktır. Bebeğiniz dil tutulması ile doğmuş olabilir ve bu bebeğinizin memeyi emmesini zorlaştırır. Ya da özellikle göğüs uçlarınızda yaralar oluşmuştur ya da meme enfeksiyonu yaşıyor olabilirsiniz. Nedeni ne olursa olsun kesinlikle sessiz kalmayın ve bunu bir hata olarak görmeyin. Endişelerinizi mutlaka doktorunuzla paylaşın.
8- Sokağa çıkmak
Hareket halindeyken ya da sokakta bebeği emzirmek bazı anneler için endişe nedeni olabilir. Ancak günümüzde annenin bu heyecanını ortadan kaldırmak için çok sayıda seçenek var. Bunun için çok kullanışlı askılar ya da göğsü kapatmak için kullanılacak malzemeler var. Bunların kullanılması anneyi dışarıda da çok rahat ettirecektir.
9- Rahat kıyafetler seçin
Bebeğinizi emzirirken ihtiyatlı bir giyim anneyi, bir kafede ya da anneanne ile babaannelerde çok rahatlatacaktır. Emzirmek için göğsünüze rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir sütyen kullanmak ilk alınacak tedbir olmalı.