Kulak Çınlaması Neden Olur?

Kulak çınlamasından şikayetçiyseniz, ses için bir dış kaynak olmaksızın kulaklarınız ya da başınızın içerisinde üretiliyor gibi görünen çınlama, uğultu veya ıslık sesleri duyarsınız.

Sürekli olabilen veya gelip gidebilen bu sesler uyku ve konsantrasyonu etkileyebilir ve zamanla sizi depresif ve endişeli yapabilir. Kulak çınlaması sıklıkla ileriki yaşlarda duyma kaybı ile veya tekrarlı olarak yüksek sese maruziyetle ilişkilendirilir. Stres sorunu kötüleştirebilir. Uçak yolculuğu, yüksek tansiyon, kulak kiri birikmesi, bazı iç kulak sorunları ve bazı ilaçlar da kulak çınlamasına sebep olabilir. Yine de bazen belirgin bir sebebi yoktur.

Kendi başınıza yapabilecekleriniz

Kulak çınlamasının daima bir çaresi yoktur ancak etkilerini en aza indiren ve birlikte yaşanmasını kolaylaştıran çeşitli şeyler vardır.

• Dikkatinizi dağıtmak ve kulak çınlamasını maskelemek için diğer sesleri kullanmayı deneyin. Uyumaya çalışırken, bir vantilatör çalıştırın, hafif müzik dinleyin, tik tak eden bir saati dinleyin veya radyoyu parazit tıslamasını duyabilecek kadar istasyona ayarlayın.

• Gürültülü yerlerde veya bir matkap gibi elektrikli araçları kullanırken kulaklarınızı kulak tıkacı veya kulak koruyucusu ile koruyun çünkü yüksek ses kulak çınlamasını kötüleştirebilir.

• Kahve ve kola gibi kafeinli içecekleri azaltın. Tonik(kinin içerir), alkol ve tütün dumanından da kaçınmalısınız. Nu maddelerin tümü çınlamayı kötüleştirir.

• Düşük tuzlu bir beslenme yardımcı olabilir. Yemek pişirirken daha az tuz ilave edin ve tuzun yerine bitkiler ve baharat kullanın.

• Ginkgo kullanmak kulak çınlamasını azaltmaya yardımcı olabilir.

• Stres kulak çınlamasını kötüleştiriyorsa, düzenli egzersiz yapın ve hayatınızda stresi azaltmak için önlemler almaya çalışın.

• Sizde sürekli kulak çınlaması varsa, bir destek gurubuna katılmak sorunları paylaşmak ve çözümleri görüşmek için iyi bir yol olabilir.