Karatay Diyeti Nasıl Yapılır?

Karatay diyeti

Kendimizi bildik bileli kilo vermek, daha zayıf olmak, daha güzel görünmek isteriz. Bunun için yapmadığımız şey kalmaz. Bugüne kadar Amerika’dan bize kadar gelen zayıflama yöntemlerinin  tek ortak noktası hiç kimsenin kilo verme problemine kalıcı olarak çözüm sağlamamasıdır. Evet kilolar veriliyor fakat bunu hayatımıza adapte edemediğimiz ya da geçici olarak adapte ettiğimiz için o diyeti bıraktığımız zaman verdiğimiz bütün kiloları fazlasıyla geri alıyoruz ve kilo verme aşamasında aç kaldığımız günler de cabası.

İnsanı psikolojik olarak esir alan, hayatının her noktasını etkileyen fazla kilo ve daha da ileriki safhası olan obezite sorunu maalesef yüzyılın en büyük sorunlarından biri haline gelmiştir. Çünkü obezite beraberinde tedavileri uzun süren ve hatta tedavisi olmayan bir çok hastalığa da yol açmaktadır. Bunların içinde şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, karaciğer rahatsızlıkları, felç, bel problemleri, polikistik over hastalığı ve daha bir çok hastalık bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse günümüzde polikistik over sendromu yaşayan bayan sayısı neredeyse 3 kadında 1 oranındadır. Bunun beraberinde getireceği problemleri; adet düzensizliği, hormonal dengesizlikler, çocuk sahibi olma ihtimalinin azalması ve psikolojik problemler olarak sayabiliriz. Bu polikistik sendromunu tetikleyen en önemli faktör ise şişmanlıktır. Alınan fazla kilolar böbreküstü bezlerinin yağlanmasına ve dolayısıyla hormonal dengesizlikten dolayı yaşanan adet düzensizliğine yol açar. Yumurtalama sorunu olan kadınlarda ise sonuç olarak hamile kalma şansının azalması görülür.

İnsanoğlunun yaşamını tehdit eden hastalıkların nedeni olan obezite –şişmanlık- aşırı kilo kavramlarını kardiyoloji profesörü Prof. Dr. Canan Karatay Efendigil ortadan kaldırıyor. Karatay Diyeti sadece kilo vermek amaçlı değil, beslenme şeklini bir yaşam tarzı haline getirmenize yardımcı olan profesör Canan hanım bütün sırlarını Karatay Diyeti adı altında bir kitap haline getirdi. Karatay diyeti kitabında şimdiye kadar deneyip sonuç alamadığınız bütün kilo verme yöntemlerinin üstüne bir çizgi çekip size gerçek sonucu hediye ediyor. Karatay diyeti geçici bir kilo verme durumundan çıkıp siz bile farkına varmadan bundan sonraki yaşamınızı yeniden şekillendirip sizi mutluluğa götürüyor. Nasıl mı? Karatay diyetini diğer diyetlerden ayıran en önemli şey şimdiye kadar doğru olarak kabul gören birçok şeyin aslında yanlış olduğunu savunmasıdır. Bunun en büyük kanıtı  ise şimdiye kadar kilo vermek için yapılan bütün çabaların boşa çıkmasıdır. Karatay diyeti bütün ezberleri bozuyor. Karatay diyeti aslında bir diyet değil yaşam tarzıdır.

Karatay diyeti beslenme uzmanlarının savundukları  ‘az az ama sık sık yiyin’ cümlesini tamamen  ortadan kaldırıyor. Karatay diyetinin bozduğu ezberlerden birisi de bugüne kadar bütün tıp camiasının savaş halinde oldukları kolesterolün aslında insan vücudu için çok faydalı bir şey olduğudur. Bir diğeri ise bugüne kadar yasaklanan yağın aslında insanın vücudunda yağ olarak depolanmadığı, alınan karbonhidratın yağ olarak depolandığıdır. Örneğin karatay diyeti der ki dilediğiniz kadar kuruyemiş yiyebilirsiniz ya da tereyağında sucuklu yumurta. Sadece bunlar da değil, kolesterole neden olduğu için yasaklanan kırmızı et, yumurta, pastırma gibi besinler, balık, süt, peynir, yoğurt ve bir çok besin grupları karatayda bilimsel olarak kanıtlanarak serbest hale geliyor.

Karatay Diyeti Kitabının adını soyadından aldığı Karatay diyetinin mucidi Canan Karatay özellikle türk insanımızın aşırı miktarda karbonhidrat tükettiğini, dolayısıyla toplumda obezite oranının arttığına ilgi çeken sayın profesör, kolesterolün insan vücudunun ayakta kalması için şart olduğunu ileri sürerek tıp dünyasının tepkisini üzerine çekmektedir. Bunu da insan beyninin %90ının kolesterolden oluştuğunu, sinir sisteminde kolesterol olmazsa ileti olmayacağına, vücudun en önemli antioksidanı olduğuna dayandırmaktadır.

Karatay diyeti size kısa zamanda geçici kilo vermeyi vaat etmez. Karatay diyetini bir yaşam tarzı haline getirmeyi başaran insanlar ilk aşama olarak kilo almamaya başlar, yağlar depo edilmez daha sonra az bir durağanlık dönemi yaşadıktan sonra depo edilen yağlar kırılarak kalıcı olarak kilo verirler. Karatay diyeti daha sonra bırakılan bir diyet olmadığı için hiçbir zaman verilen kilolar alınmaz. Ömür boyu da Karatay diyeti sayesinde kilo problemi olmaz.

Karatay diyetinde hiçbir zaman yiyeceğiniz yemeklerde miktardan söz etmez. Karatay diyetinde önemli olan şey yememeniz gereken besin gruplarıdır. Örneğin Karatay diyetinde kesinlikle yasak olan besin grubu karbonhidrattır. Karataya göre yağ olarak depolanan şey yağ değil, karbonhidrat grubudur. Yağ yediğinizde bu, vücudunuza yağ olarak girmez. Karataya göre insan vücudundaki yağın nedeni hareketsizlikten depolanması ve karbonhidrat grubudur. Ayrıca bilinenin aksine Karatay diyeti kuruyemişlerin faydalı olduğunu ileri sürer. Karataya göre ceviz, fındık, fıstık, bademi hiç çekinmeden tüketebilirsiniz.  Karatayda uzak durulması gereken en önemli yiyecek ekmek, hamur işleri, şekerli gıdalar, işlenmiş gıdalardır. Vitamin açısından zengin olduğu bilinen meyveler Karatayda yasaklı olan yiyeceklerden. Çünkü meyvede meyve şekeri olan fruktoz bulunur ve bu fruktozun fazlası insülin direncine neden olmaktadır.

Yaşam tarzı olan Karatay diyeti bir haftalık örnek reçete olarak şu şekilde ayarlanabilir;

Pazartesi

Kahvaltıda tereyağında 2 adet yumurta, istediğiniz kadar tuzsuz siyah ya da yeşil zeytin, tuzsuz peynir, kuru meyvelerden bir avuç, şekersiz çay ya da form çayları, bir avuç ceviz.

Öğle yemeğinde haşlanmış kırmızı et, bol yeşillikli zeytinyağlı salata, zeytinyağlı herhangi bir sebze yemeği, tuz içermeyen ayran, yemekten sonra istenirse yeşil çay.

Akşam yemeğinde ızgara balık, mevsimine göre bulunan yeşillikler içeren bol salata.

Salı

Kahvaltıda haşlanmış 2 adet yumurta, siyah-yeşil zeytin, labne peyniri, yeşil biber, roka, maydonoz,domates,içecek olarak süt, fındık, ceviz.

Öğle yemeğinde bir dolu tabak zeytinyağlı lahana yemeği ya da barbunya veyahut karnabahar yemeği, istediğiniz kadar yoğurt.

Akşam yemeğinde haşlanmış tavuk eti, bol salata, bir elma.

Çarşamba

Kahvaltıda tereyağında ya da zeytinyağında 2 yumurtayla yapılmış menemen, labne peyniri, ceviz, fındık, Antep fıstığı, sevilen bir bitki çayı.

Öğle yemeğinde ızgara köfte, yoğurt, zeytinyağlı bir sebze yemeği, salata, ayran ya da su.

Akşam yemeğinde kuzu eti pirzolası ya da bonfile, zeytinyağlı bir sebze örneğin fasulye ya da enginar, bakla yemeği, bol salata.

Perşembe

Kahvaltıda iki yumurtayla yapılmış omlet, labne peyniri ya da tuzsuz peynir, yeşil biber, siyah-yeşil zeytin, yeşillik, ceviz,fındık, badem, şekersiz çay.

Öğle yemeğinde bonfile ızgara, zeytinyağlı pırasa ya da kereviz, domates söğüş, yoğurt ve bir kaşık keten tohumu, su.

Akşam yemeğinde ızgara tavuk eti, zeytinyağlı barbunya, bol salata, rendelenmiş havuç, turp, ayran.

Cuma

Kahvaltıda haşlanmış iki adet yumurta, tuzsuz peynir, zeytin, maydonoz, kırmızı biber, roka, biber, ceviz, badem, fındık, fıstık, şekersiz çay.

Öğle yemeğinde ızgara kebap, közlenmiş yeşil biber, domates söğüş, rendelenmiş turp, ayran.

Akşam yemeğinde ızgara köfte, yoğurt, bol salata, zeytinyağlı semizotu yemeği, bol su.

Cumartesi

Kahvaltıda pastırmalı 2 adet yumurta, labne peyniri, yeşillik,nane, biber, zeytin, ceviz, fındık, bir bardak süt.

Öğle yemeğinde ızgara bonfile, yoğurtlu semizotu, bir kaşık keten tohumu.

Akşam yemeğinde ızgara balık, rendelenmiş turp, kırmızı soğan, bol yeşillikli salata, domates, bir elma.

Pazar

Kahvaltıda tuzsuz peynirle ve 2 yumurtayla yapılmış omlet, domates, zeytin,biber, roka, maydonoz, ceviz, badem, şekersiz çay.

Öğle yemeğinde şiş kebap, çoban salatası, zeytinyağlı bakla yemeği ya da lahana yemeği, bol su.

Akşam yemeğinde balık ızgara, taze yeşillklerle yapılmış salata, közlenmiş kırmızı biber, bol su.

Not: Akşamları 8den sonra kesinlikle hiçbir şey yenilmeyecek, her gün en az 2 litre su tüketilecek, her gün en az 30 dakika yürüyüş yapılacak.