Hangi Deodorantlar Zararsız?

Zararsız deodorantlar hangileri?

Ter kokusunu önlemenin doğal yolları da var. İşte deodorant seçerken dikkat etmeniz gerekenler.

Deodorantlar ve Antiperspirantlar birbirinden farklıdır.

Piyasadaki çoğu ürün iki özelliği de barındırır, deodorantlar kötü kokuları etkilemeye yönelik içeriğe sahiptir, antiperspirantlar ise ter gözeneklerini kapatıp terlemeyi önleyerek ter kokusuna çözüm oluştururlar.

Antiperspirantlar, aluminyum tuzlarından oluşan içeriği sayesinde ter gözeneklerinin teri bırakmasını engeller. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), antiperspiranların üzerine ‘Böbrek hastasıysanız doktorunuza danışmadan kullanmayın’ yazılmasını, tuz içeriğinden dolayı zorunlu tutmakta. Ayrıca antiperspiranların içerisindeki Aluminyum tuzları meme dokularında bulunmuş ve meme kanseri ile ilişkisi yoktur denememektedir

Terleme bedenin doğal toksinlerden arınma yöntemiyken, bedeni sıcak olunca serinletme ve fazla toksinleri atma işlevini gördüğü için terlemeyi önlemek (günlük sosyal hayatı etkileyecek şekilde aşırı olmadıkça) sağlıklı olmayabilir. Terleme direk kokuya sebep olmaz, kokuyu koltuk altındaki bakterilerin nemle çoğalması ve yedikleriniz sebep olur. Dolayısıyla, başka çözümler de mevcut.

Koltukaltınıza sürdüğünüz ürüne bakın. Antiperspiran özelliği varsa bir kenara atıp aşağıdaki önerileri değerlendirebilirsiniz.

Neler yapılabilir?

  • Parabensiz (koruyucu bir madde, insan sağlığına etkisi tartışılmakta- Fransa kozmetiklerde Paraben kullanımını yasaklama noktasına geldi), aluminyumsuz doğal deodorantlar tercih edebilirsiniz.
  • Alum Taşı veya ondan oluşan deodorantları alabilirsiniz- antiperspiran özelliği vardır, doğada bulunan doğal bir tuzdur. Kimyasal formulünde Aluminyum vardır, ama antiperspiranlardan daha komplike tuz içermektedir. Bence yine de hergün kullanmamak gerekir!
  • Karbonat ile Mısır nişastasını karıştırarak toz olarak sürmek bir alternatif!- karbonat kokuyu ve bakterileri yoketmeye yarar, mısır nişastası ise nemi emer. Bu karışımı mum haline getirmek için katı hindistancevizi yağı ekleyebilirsiniz.
  • Katı hindistancevizi yağını tek başına da kullanabilirsiniz (içindeki laurik asit koku yapan bakterileri öldürür, cildi nemlendirir) Hassas ciltlere uygundur.
  • Limon suyu sürebilirsiniz. Haftada iki gün yapsanız yeter.
  • Kafein ve alkol terlemeyi arttırır. Baharatlı yiyecekler ise kokmasını kolaylaştırır. Koyu yeşillikler, tam yiyecekler (tam buğday, çavdar) ise sindirimi kolaylaştırarak terlemeyi azaltır. Beslenmenize özen gösterebilirsiniz.

Cildinize herhangl bir doğal reçete kullandığınızda mutlaka küçük bir alanda alerji yapıp yapmadığını deneyin. Kızarıklık, kaşıntı gibi durumlar olduğunda kullanmaya devam etmeyin.