Dünyada ve Türkiye'de İnternet'in Doğuşu

Facebook'ta Paylaş Twitter'da Paylaş Google Plus'da Paylaş

İnternet, insanların her geçen gün gittikçe artan “üretilen bilgiyi saklama/ paylaşma ve ona kolayca ulaşma” istekleri sonrasında ortaya çıkmış bir teknolojidir. Bu teknoloji yardımıyla pek çok alandaki bilgilere insanlar kolay, ucuz, hızlı ve güvenli bir şekilde erişebilmektedir. İnternet’i bu haliyle bir bilgi denizine, yada büyükçe bir kütüphaneye benzetebiliriz.

İnternet’in kökeni, hataya dayanıklı, sağlam ve özel bir bilgisayar ağı kurmak isteyen Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından 1960 yılındaki araştırmalara dayanır, 1969 yılında ABD Savunma Bakanlığı’nda ARPANet’in kurulması ile başlamış olduğu görülür. TCP/IP protokolü ve Internet 90'lı yıllardan itibaren büyük bir ivme kazanmıştır. İnternet’in ticari anlamdaki gelişimi ise 1991 yılından itibaren olmuştur.

İnternet ülkemizde ilk olarak: ODTÜ’de; Nisan 1993 tarihinde kullanılmaya başlanmıştır, ticari kuruluşlar ve hane halkları gibi geniş kitlelere ulaşması ise 1996 yılında mümkün olmuştur.1997 ortalarından itibaren dünyadaki kullanıma paralel olarak, internet ve ticaret olgusu ülkemizde de popüler olmaya başlamış ve birçok banka, müşterilerine internet üzerinden kişisel bankacılık servisi vermeye başlamıştır. Öte yandan, 1996 sonlarından itibaren birçok günlük gazete ve dergi (aynı baskısı olmasa bile) internet üzerinden yayımlanmaya ve 1997 sonlarına doğru, deneme amaçlı da olsa, bazı popüler alışveriş merkezleri internet üzerinden alışveriş imkanlarını yavaş yavaş müşterilerine açmaya başlamıştır. Yine aynı yıllarda internet bağlantı hızının düşük olmasına rağmen internet üzerinden radyo ve TV yayımcılığı popüler olmaya başlamıştır. Ülkemizde İnternet kullanıcılarının sayısı 35 milyona ulaştı.Genişbant internet bağlantısına sahip abone sayısı 14 milyon, Facebook kullanıcılarının sayısı 31 milyon, Twitter kullanıcılarının sayısı ise 7 milyon oldu.

Dünyada ve Türkiyede E-Ticaret , Happy Center online projeleri,

İletişim ve bilgi teknolojilerindeki gelişmelere bağlı olarak 1980`li yılların ikinci ya- rısında ortaya çıkmış olan e-ticaret kavramıyla ilk defa, 1994 Amazon.com adlı web sitesinde ilk kitap satılmasıyla karşılaşıyoruz. Bu satışın arkasından aynı yıl içerisinde e-mail yoluyla pazarlama ve reklam imkanları keşfedildi.

1995 yılında arama motorlarının öncülerinden olan Yahoo!da ilk arama yapıldı. Aramanın yapılabilmesi insanları yaptıkları aramaya göre yönlendirme şansını sağladı.

Türkiye’de işletmeden tüketiciye e-ticaretin gelişimine bakıldığında yenilikçi internet tabanlı girişimler 1998-2000 yıllarından itibaren başlamış, 2006 yılından sonra yeni kategoriler (ev dekorasyon ve eşyası, kozmetik, giyim, hediyelik eşya, spor ürünleri) de eklenerek yoğunlaşmış ve her türlü ürünün satıldığı yatay yapıdaki siteler yerlerini daha az veya tek ürün gruplarının satıldığı dikey yapılara bırakmıştır.

internet kullanıcı sayısının yüksekliği ile doğru orantılı olarak e-ticaret penetrasyonundaki artış potansiyeline dikkat çeken grafiğe göre ise, internet kullanıcı sayısının toplam nüfus içindeki payına göre İsveç, yüzde 92'lik oranla ilk sırada yer alıyor. İsveç’in hemen arkasında yer alan İngiltere nüfusunun yüzde 87'si internet kullanıyorken, bu oran Almanya’da yüzde 83, Türkiye’de ise yüzde 50 olarak belirtiliyor.

market-happy-com-tr

Happy Center Online Projeleri,

www.happy.com.tr 2012 yılının 2. Çeyreğinde online hayatına başlamıştır. Dünyanın ilk raf sistemli online marketiolan market.happy.com.tr, mevcut olan 76 adet Happy Center marketlerinin 2,5 km çapındaki bölgelere servis vermektedir.

Happy Center online oluşumda öncelikli amacı; Engelli vatandaşlarımıza, Hamile bayanlarımıza market hizmetini evlerine taşımak olarak hayata geçirilmiştir. 1 saatlik teslim süresi ve kapıda kredi kartı ile ödeme seçeneğiyle hali hazırda bulunan market müşterileri içinde online tarafı cazip kılmaktadır.

2013 yılının ilk çeyreği için hazırlanmakta olan yeni projesinde ise Happy Center gıda dışı kategorilerinde bulunduğu bir yatay e-ticaret projesini hayata geçirmektedir.

Yeni Projenin amacı; müşterilerimizin Gıda ihtiyaçlarının yanı sıra diğer tüm Beyaz eşya, küçük ev aletleri, elektronik, Kişisel bakım, bebek ürünleri kategorilerindede hizmet vermektir. Tüm Türkiye’ye Hizmet verecek olan yeni proje ile birlikte Gıda dışı ürünlere www.happy.com.tr adresinden, Happy Center marketlerinin bulunduğu lokasyonlarda aktif olan market online alışverişler için market.happy.com.tr adresinden kullanıcılara ulaşacaktır.

Ana Sayfa Haberler