Yağmur damlalarından enerji üreten güneş panelleri
Yenilenebilir enerjinin en sık kullanılan türlerinden birisi olan Güneş enerjisini depolayıp enerji olarak sunan Güneş panelleri, güneş ışığına erişimin minimum olduğu zamanlarda yetersiz kaldığı biliniyor.
Çinli araştırmacılar hava olaylarının, güneş panellerinin verimliliğini etkilememesi için yeni yöntemler arayışına girdi. İlk olarak güneş panellerinin minimum verimlilikte çalıştığı hava koşullarını (yağmur yağması) inceleyen araştırmacılar, bu hava olayının yaşanması esnasında nasıl enerji üretebilecekleri konusunda uzun planlamalar yaptıktan sonra; "graphene" isimli madde katmanının üretilmesiyle yeni bir sürece girilmiş oldu.
Graphene düşen yağmur damlalarından enerji üretebilmek adına geliştirilmiş olan, atom kalınlığında bir katman. Bu katmana gelen yağmur damlaları graphene'e yapışıyorlar, doğal kondansatör görevi görüyorlar ve enerjinin üretilmesini sağlıyorlar. Çinli araştırmacıların keşfettiği bu yöntem, sadece %6.5 verimlilikte çalışabiliyor. Dünyanın en verimli güneş panelleri 22 verimlilikte çalışabildiğine kıyas edildiğinde, düşük olmasına karşın etkili bir yöntem olacağa benziyor.