50 yıl önce kaybolan uydudan sinyal alınmaya başladı

Amatör astronomlar tarafından alınan sinyallerin, 50 yıl önce kaybolan LES1 isimli uzay aracına ait olduğu belirlendi. LES1, yeniden Dünya'ya sinyal göndermeye başladı.

LES1

50 yıl önce uzayda kaybolan LES1 isimli uydudan sinyal gelmeye başladı. 1967 yılında kaybolan ve bir daha haber alınamayan uyduyu, amatör astronomlar buldu.

Uydudan ilk sinyal alan kişi, ingiliz radyo astronomu Phil Williams. Kendisi gibi amatör astronom olan arkadaşları ile uzayı dinlerken, aldıkları mesajla şok oldular. Williams, “sanki benimle konuşan bir hayaletti” dedi ve ilk önce uzaylılarla konuştuğunu düşündü, sonrasında diğer ihtimalleri düşünmeye başladı.

Büyük olasılıkla donanımında sorunlar meydana gelen uydunun, veri transfer eden kısmı aktifleşmiş olması seçenekler arasında. Güneş panellerine ışık geldiği için enerjisini yenilemiş ve tekrar mesajlaşma birimini çalıştırmış olabilir.

LES1 Cape Canaveral’den 11 Şubat 1965’te fırlatılmıştı. Fakat 1967’de görevini tamamlayamayarak kontrol dışına çıkmıştı.