Parmak iziyle ödeme dönemi
Japonya parmak izi ile ödeme teknolojisine ilişkin geliştirdiği bir programı test etmeye başlayacak. Bu program çerçevesinde ülkeye giden turistler yapacakları tüm harcamalarda parmak izleri ile ödeme yapabilecek.
Japon hükümeti yeni sistemin, turistlerin kredi kartı ve nakit kullanıma ilişkin duyduğu endişeleri ve suç oranını azaltmasını umuyor.
Programa göre turistler Japonya’ya ulaştığında, havaalanında bulunan bir merkezde parmak izlerini, kredi kartı bilgilerini ve kişisel verilerini kaydettirebilecek. Kaydedilecek bu bilgi turistler oteller ve alışveriş merkezlerini ziyaret ettiğinde kullanılacak. Alışverişlerini yapacaklar, vergi muafiyeti sürecini tamamlayacak ve iki parmaklarını kullanarak kimliklerini doğrulayacaklar.
Bu yaz aylarında başlayacak olan program Japonya’nın en popüler mağazaları, otelleri ve restoranlarında uygulanacak. Deneme sürecinin sorunsuz gitmesi halinde programın 2017’nin ilkbahar aylarında ülke geneline yayılması planlanıyor.
Japon hükümeti tamamen gönüllülük esasına dayalı olan bu programın 2020 yılında Tokyo’da yapılacak yaz olimpiyatlarında her yerde kullanılmaya başlamasını umuyor.