İnternet için alternatif teknolojiler

Lifi adı verilen, veriyi radyo dalgası yerine ışık üzerinden iletme teknolojisi, Facebook’un OpenCellular adlı girişimi ve Google’ın Project Fi adlı girişimi gelecekte Wifi alternatifi olarak kullanabileceğimiz teknolojiler.

alternatif-internet

Lifi 2011’de Edinburgh Üniversitesi’nde PureLifi adı ile Profesör Harald Haas tarafından geliştirildi. Bu teknoloji temel olarak verinin ışık yolu ile iletilmesine olanak sağlıyor. Wifi’a göre en büyük avantajı ise ulaştığı mesafenin kolayca kontrol edilebilmesi. Işık, radyo dalgasından çok daha uzak mesafelere bozulmadan iletilebildiği için Lifi, küçük bir odada ya da kilometrelerce uzaklıktaki bir yerde kullanılabilir. Ayrıca bu teknoloji kullanılarak saniyede 224 gigabit veri aktarımı yapılabilmesi de Wifi’a göre bir başka avantaj.

OpenCellular, dünya üzerinde internet erişimi olmayan bölgelere internet götürmek için pek çok farklı projeye imza atan Facebook bu teknolojiyi de öncelikli olarak internet erişimi olmayan bölgelere yerleştirmeyi düşünüyor. Açık kaynaklı bir servis olan OpenCellular 2G, LTE ve Wifi teknolojisini destekliyor. Facebook tarafından yerleştirilecek OpenCellular kutuları sayesinde bölgede bulunan kişiler internete erişim sağlayabilecek.

Google’ın Project Fi adlı projesi, şu anda dünyanın pek çok yerinde internete erişim sağlayan telefon şirketlerini tek bir çatı altında toplamayı hedefleyen bir proje. Öncelikle ABD’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden T-Mobile ve Sprint ile anlaşma yapan Google, bu iki şirketten herhangi birisinin internet bağlantısının yetersiz olduğu noktada diğerinin internetini kullanmayı sağlıyor. Böylece kullanıcılar çok daha geniş bir kapsama alanına ulaşabiliyor.