Dinozorları yok eden asteroitle ilgili bilgiler

Dünya’ya çarparak ‘dinozorları yok eden dev asteroitle ilgili neler biliniyor?

dev-astroit

Devasa bir boyuta sahip olan asteroidin çapı tam 10 kilometre. Dünya’ya çarpmasının ardından birkaç dakika içinde yeryüzündeki canlıların büyük kısmını yok eden asteroit, birkaç bin kilometrekarelik alanı etkilemiş. Çarpışın etkisiyle dünyadaki tüm bitki ve hayvan türlerinin 4’te 3’ünden fazlasını yok eden asteroit, en çok da dinozor türlerini etkilemiş. Hayatta kalan dinozorlardan bazıları ise daha kuşa evrilecek şekilde hayatta kalmaya devam etmiş.

İlk olarak 1980 yılında ortaya atılan ‘dinozorların Dünya’ya çarpan bir asteroitle yok olduğu’ fikri, 1991 yılında jeologların yaptığı keşifle farklı bir boyuta taşındı. Araştırmacılar, asteroidin çarptığı alanı keşfettiler. Meksika’nın Yucatan Yarımadası’na düşen asteroit, çarpmanın etkisiyle yaklaşık 180 kilometre çapında Chicxulub kraterini oluşturmuş. Yer altında kaldığı için gözle görülemeyen bu kraterin kuzey tarafındaki bölgesi, okyanus tabanında biriken 600 metrelik tortunun altında kalmış.

Kraterden yola çıkarak detaylı bir ölçüm yapan araştırmacılar, asteroidin ses hızının 40 katı bir hızla Dünya’ya çarptığına inanıyorlar. Bu çarpmanın etkisini ise Hiroşima’ya atılan atom bombasının 7 milyar katı güçte bir patlama olarak açıkladılar.