Ceres'in parlayan gizemli noktası
Güneş Sistemi'nin en gizemli gezegenlerinden birisi olan Ceres, bilim insanlarını en çok meraklandıran gizemlerden birisine sahip.
Birçok fotoğrafı çekilen Ceres'in üzerinde bulunan bir cisim ya da yer şekli, cüce gezegenin parlamasını sağlıyor. Güneş'ten oldukça uzakta olan ve yüzeyinden dolayı ışığı iyi bir şekilde yansıtamayan Ceres'in bu gizemli noktasını 2003 yılında Hubble'ın uzaktan çektiği fotoğraflarda dahi parlak şekilde görebilmek mümkün.
Bu noktanın neden parladığını ve bu parlaklıkta neyin bulunduğunu araştırmak isteyen bilim insanları, yaklaşık 10 yıl önce gezegene bir uzay aracı gönderdiler. Gönderilen "Dawn" isimli uzay aracı, Ceres'in parlayan noktasının şu ana kadar çekilmiş en net fotoğraflarını yayınladı.
Dawn'ın Ceres yüzeyinden yaklaşık 400 kilometre yukarıdan çektiği bu fotoğraftaki parlak noktanın ne olduğunu anlayabilmek adına çalışmalar yürütmeye başlayan bilim insanları, parlak noktanın aslında bir kraterin içerisinde birikmiş olan maddelerden oluştuğunu keşfetti. "Occator Crater" olarak adlandırılan bu noktadaki parlaklığın hala hangi maddeler tarafından oluşturulduğu bilinmiyor fakat fotoğraflara göre yorum yapan bilim insanları, bunun büyük bir ihtimalle tuz kütlesi olduğunu düşünüyor.