Aydınlanma yöntemi: Bakteriler
Şehirler için alternatif bir enerji kaynağı üretmek isteyen Glowee adlı girişim öncelikle ürettiği bakterilerin ömrünü ve verdiği ışığı artırmaya çalışıyor.
Bakteri üreticiliği yaygınlaştıkça pek çok akıllı cihazda bakterilerin kendine özgü özelliklerinin kullanıldığını görüyoruz. Isıya duyarlı kıyafetler ve bakteri ile çalışan robotların ardından şimdi de bakterileri aydınlanma aracı olarak kullanan bir girişim ortaya çıktı. Glowee adlı girişim, bakterilerin elektrikli aydınlatmaya alternatif olabileceği görüşünde.
Glowee mürekkep balıklarına biyoışıldama, yani karanlıkta parlayabilme özelliğini veren bakterileri üretiyor. Bu bakteriyel kültürler, dükkanların tabela ışıklandırmaları gibi fonksiyonel şekillere sokulabilen ‘kabukların’ içinde yetiştiriliyor ve parlamak için hiçbir dış enerji kaynağına ihtiyaç duymuyor.
Bakteriyel kültürler şu anda üç güne kadar ışık verebiliyor. Girişimin nihai hedefi, bakterileri şehir altyapısında kullanılacak alternatif bir enerji kaynağı haline getirmek.
Dünyada küresel sera gazı salınımının yüzde beşine sebep olan yapay ışıklandırma, Glowee sayesinde yüzde 19’a kadar azaltılabilir. Ayrıca elektriğe erişimi olmayan bölgeler Glowee sayesinde aydınlatılabilir.