Android için ipuçları ve araçlar!

Android'li cihazınızı bu gizli ipuçları, uygulamalar ve fazlasıyla çok daha güçlü bir hale getirin!

2013012823154166472

 

Gizli numaralar, gizli uygulamalar, root ve custom ROM'lar ile telefonunuz, düşündüğünüzden çok daha fazlasını yapabilir. Makalemizde telefonunuzu nasıl daha güvenli ve daha hızlı bir hale getirebileceğinizi, aynı zamanda onu kusursuz bir biçimde nasıl ayarlayabileceğinizi sizlere göstereceğiz.

Android, Apple'ın iOS işletim sistemine göre çok daha açık bir platform. Bu sayede onu isteklerinize göre düzenlemeniz çok daha kolay. Yazımızda, Android işletim sistemini kişiselleştirmenizi sağlayacak ipuçları ve araçlardan, özel ROM, gizli ipuçları ve gizli uygulamalara cebinizin gerçek gücünü ortaya çıkaracak her şeyi bulacaksınız.

Android işletim sisteminizi adım adım optimize etmenize galerimizde yardımcı olacağız. İpuçlarımız arasında yeni başlayanlardan uzman kullanıcılara her gruba uygun bilgiler var.

Bu arada, işlemcinizi overclock etmek, custom ROM yüklemek gibi işlemlerin cebinizin garantisini iptal edebileceğini söyleyelim.

Genel: Sistem güncellemelerini yükleyin

Genel olarak Android cebiniz için bir güncelleme hazır olduğunda, telefonunuz sizi uyaracaktır. Ancak güncelleme olup olmadığını kendiniz de kontrol edebilirsiniz. Ayarlar > Telefon bilgisi yolunu izleyin ve Yazılım Güncelleme'ye dokunun. Bazı telefonlar, sadece üreticisinin sunduğu yazılım yoluyla güncellenebilir.

Genel: Root ile tam yetki sahibi olun

Telefonunuzda normalde çalışmayan, tam yetkiye ihtiyaç duyan uygulamaları çalıştırabilmek için onu root'lamanız gerekir. Tüm telefon modellerini root'lamaya yönelik evrensel bir yöntem olmadığından, cebinizi nasıl rootlayacağınızı internette araştırmalısınız.Root'lama işleminin garantinizi devre dışı bırakacağını ve telefonunuzu bozabileceğini unutmayın.

 

Genel: Daha yüksek hız için Custom ROM

Özellikle eski bir cihaza sahipseniz, Android'in en son sürümlerine custom ROM'lar ile ulaşmanız mümkün olabilir. Bu ROM'lar genellikle daha iyi bir performans ve yeni işlevler sunarlar.Android'de en çok kullanılan Custom ROM'lardan bir tanesi CyanogenMod. Ancak aynı root'lama işleminde olduğu gibi ROM yüklemenin de garantinizi iptal edeceğini unutmayın.

 

Genel: Task killer'lar işe yaramayabilir (1)

Birçok kullanıcı, işlemleri topluca kapatan "Task killer" uygulamalarını kullanıyor. Bununla birlikte bu tür uygulamalar, Android'i hızlandırmaktan ziyade çalışması gerekli programları da kapatarak Android'in onları tekrar açmaya çalışmasına, dolayısıyla ek güç harcanmasına neden olabiliyorlar.Dolayısıyla Android'in kendi bellek yönetiminin size yeteceğini söyleyebiliriz.

 

Genel: Task killer'lar işe yaramayabilir (2)

Task killer uygulamalarının kapattığı uygulamalar, Android tarafından tekrar çalıştırılmakla da kalmayabilir. Task killer, açılan bu uygulamayı tekrar kapatarak ek güç harcanmasına neden olabilir.Herhangi bir programın çok fazla bellek harcadığını farkettiyseniz, sadece onu kapatmayı veya uygulamayı tamamen kaldırmayı deneyebilirsiniz.

 

Hız: Gereksiz verileri otomatik olarak silin (1)

Clean Master adındaki uygulamayla Android'li cihazınızdaki kullanılmayan dosyaları bulup kaldırabilir, birkaç 100MB'lık yer açabilirsiniz.

Google Play: Clean Master

 

Hız: Gereksiz verileri otomatik olarak silin (2)

Clean Master ile önbelleği, kullanılmayan dosyaları, kaydettiğiniz dosyaları, arama geçmişini ve gereksiz APK paketlerini silebilirsiniz. Seçeneklerinden birini seçmeniz yeterli, uygulama gerisini sizin için halledecek.

Google Play: Clean Master

 

Hız: Android Assistant (1)

Ücretsiz bir uygulama olan Android Assistant, Android sisteminizi optimize edecek birçok faydalı araç sunuyor.

Google Play: Android Assistant

 

Hızlı: Gereksiz uygulamaları kaldırın (1)

Artık ihtiyaç duymadığınız veya kullanmadığınız yazılımları akıllı cebinizden kaldırmalısınız.Silmek istediğiniz uygulamaları seçip tek tek kaldırmanız gerekiyor. Ancak bu işi Easy Uninstaller gibi araçlarla kolaylaştırabilirsiniz.

Google Play: Easy Uninstaller

Hız: Bellek harcayan uygulamaları bulun

Ücretsiz bir uygulama olan System Panel Lite Task Manager ile telefonunuzun kaynaklarını gereksiz yere tüketenleri kolaylıkla bulabilirsiniz.

Herhangi bir uygulamanın belleğinizi aşırı derecede tükettiğini keşfederseniz, onu kapatmak ("kill") yerine kaldırmayı tercih edin.

Google Play: System Panel Task Manager Lite

Hız: animasyonları kapatın

Uygulamaları açıp kapatırken ve uyku moduna geçerken gösterilen animasyonlar şık olabilir, ancak çok kısa bir süre de olsa telefonunuzu yavaşlatırlar. Animasyonları kapatmak isterseniz, Ayarlar > Geliştirici ayarları > Pencere animasyonu ayarı, Geçiş animasyonu ölçeği ve Animatör süre ölçeği ayarlarını kullanmalısınız.

Android web tarayıcısını hızlı denetleme (1)

Android 3.0'dan itibaren Android'deki "Hızlı Denetim"i kullanarak menü çubuğunu ve adres çubuğunu gizleyebilirsiniz.

Bunu yapmak için Ayarlar menüsünü açıp "Labs" altında "Hızlı Kontroller" özelliği etkinleştirmeniz yeterli.

Hız: Alternatif tarayıcı

Web'de daha hızlı gezinmek istiyorsanız, farklı bir web tarayıcısı deneyebilirsiniz. Chrome veFirefox'un mobil sürümleri ile Dolphin Browser, size yüksek bir gezinti performansı sunuyorlar.

SwiftKey, Swype ve diğerleriyle hızlı yazı yazın

Birçok kullanıcı, daha hızlı yazı yazabilmek için alternatif klavyelere başvuruyor. Size önerebileceğimiz en iyi 3 klavye ise Swiftkey,Go Keyboard ve Türkçe harfleri direkt olarak gösteren Hacker's Keyboard.

Hız: Nokta ve boşluklar

Android'in standart klavyesi için iki küçük ipucu: Bir nokta koyup ardından bir boşluk vermek için Space'e iki kez hızla dokunun. Bu kısayol özellikle uzun mesajlar yazarken işinize yarayabilir.