Zika virüsü nedir? Nasıl önlem alınır?

Sivrisineklerden bulaşan ve Zika olarak bilinen virüs Orta ve Güney Amerika'da yayılmayı sürdürüyor. Hatta Avrupa'da dahi birkaç vaka tespit edildi. Peki yeni doğan bebeklerde anomaliye neden olan virüsten nasıl korunur, virüs kimlere bulaşabilir?

Zika virüsü, sivrisineklerin insanları ısırmasıyla bulaşan bir hastalık.Virüsün henüz insandan insana geçip geçmediği bilinmiyor. Ancak sivrisineğin Zika virüsü taşıyan bir kişiyi ısırdıktan sonra, virüs taşımayan birisini ısırmasıyla geçebiliyor.

Virüs ilk kez 1947 yılında Uganda'da tespit edildi ve bulunduğu ormanın ismi verildi. Bugün bahsedilen Zika salgını ise geçen yıl Mayıs ayında ortaya çıktı. O günden bugüne bir milyondan fazla kişinin virüs kaptığı tahmin ediliyor. Zika virüsü Brezilya'nın ardından Kolombiya, Venezuella, Puerto Rico, Honduras ve Meksika'da da görüldü. Hastalığa şimdiye kadar 21 ülkede rastlandı.

zika-virusu

Virüsün belirtileri neler?

Zika virüsünün en iyi bilinen belirtisi ateş, kaşıntı, eklem ağrısı ve göz nezlesi. Diğer belirtiler ise kas ve baş ağrısı, gözlerin arkasındaki acı ve kusma. Belirtiler genellikle hafiftir ve birkaç gün ile bir hafta arası sürebilir. Nadiren de olsa belirtiler ciddileşebilir ve kişinin hastaneye yatırılması gerekebilir.

Şu an için Zika virüsünün belirli bir tedavisi bulunmuyor. Tedavi sadece belirtileri hafifletmekten ibaret. Henüz aşısı da olmayan Zika virüsü için aşının kullanıma sunulmasının 10 yılı alabileceği iddiaları var.

Zika virüsü aslında adını yeni doğan bebeklerin kafalarının normalden küçük olması anlamına gelen mikrosefali ile doğmalarıyla duyurdu. Mikrosefali genellikle bebeklerin zeka özürlü olmasına neden oluyor.

Zika virüsünden nasıl korunurum?

Zika virüsünün sivrisinek ısırığıyla geçtiği bilindiğine göre öncelik buna verilmeli.

- Vücudun çıplak kısımları uzun kollu gömlekler ve uzun pantolon giyilerek korunmalı.

- Böcek kovucu bir sprey kullanılmalı.

- Botlar, çoraplar, iç çamaşırı gibi permetrin kaplı koruyucu özellikle giysiler kullanılmalı.

- Filtreli ya da klimalı odalarda uyuyun.

- Uyuduğunuz yer açık havada ise mutlaka cibinlikli bir yatakta uyuyun.