Sağlıklı Kurban Bayramı tüyoları
Tüm aile bireylerinin bir araya geldiği, zevkle ve özenle hazırlanan sofralarda ağız tadıyla yemeklerin yendiği bayram günlerinde et tüketimi arttığı kadar, şekerleme, tatlı ve ağır yemekler de art arda servis ediliyor.
Kurban Bayramını sevdiklerinizle sağlıklı geçirmek istiyorsanız aşağıdaki önerilerimize göz atabilirsiniz.
Hafif ama doyurucu bir kahvaltıyı ihmal etmeden güne başlamamalısınız. Daha fazla abur cubur veya tatlı yemek için öğün atlamayı da düşünmeyin bile! Bayram bu, tabii ki tatlı yiyeceksiniz ama aşırıya kaçmadan. Hatta şerbetli, ağır tatlılar yerine sütlü ve daha hafif olanları tercih etmeniz bu mevsim için çok daha iyi.
Bayram başlar başlamaz, bitene kadar sıvı tüketiminize dikkat etmeniz gerek. Her öğünün yanına su, ayran, limonata benzeri bir içeceği eklemenizde fayda var. Bu süreçte kavurmalar, güveçler, kızartmalar, ballar, kaymaklar çok cazip geliyor farkındayız. Ama onların yanında bol salata veya taze nane- maydanoz tüketmenizi tavsiye ediyoruz.
Bayramla birlikte değişen beslenme düzeniniz kabızlık ve sindirim sistemi sorunlarını da beraberinde getiriyor. O nedenle, bu sürede bol bol sebze ve meyve tüketmelisiniz. Tabii, günde en az iki litre su içmeyi de unutmamanız lazım.
40 yaş üstüyseniz ve tansiyon, kalp/damar hastalıları ya da şeker gibi hastalıklarınız da varsa tatlıları, yanında ikram edilen çay-kahve tüketimini ve Kurban Bayramının olmazsa olmazı et yemeklerini sınırlamanız gerekiyor. Çay- kahve yerine bitki çaylarından içebilirsiniz. Ancak günde iki fincandan fazla kahveyi geçmemeye dikkat etmeniz şart.